Aderarea României la Schengen va depinde de modul în care sunt respectate condiţiile tehnice pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi nu de problema integrării romilor, a declarat, la Bucureşti, cancelarul german Angela Merkel, la finalul discuţiei cu premierul Emil Boc.
Merkel: Aderarea României la Schengen va depinde de securizarea frontierelor UE, nu de romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
„Există criterii clare pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Cea mai importantă problemă este dacă suntem asiguraţi că acordarea vizelor la frontierele externe ale UE este efectuată fără corupţie şi ilegalităţi. Problema integrării romilor nu are un rol în ceea ce priveşte criteriile pentru Spaţiul Schengen, important este să se garanteze că la graniţele externe ale UE sunt îndeplinite condiţiile tehnice”, a spus Merkel.
Ea a arătat că în luna noiembrie va fi realizată o evaluare a modului de îndeplinire a acestor criterii şi că autorităţile germane se vor baza pe datele furnizate de către Comisia Europeană.
Cancelarul german a arătat totodată că autorităţile române trebuie să continue procesul de reformă în pricnipal în domeniul justiţiei şi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul al Comisiei Europene reprezintă un ajutor prin care Guvernul de la Bucureşti să înţeleagă unde se află în acest proces.
„Trebuie continuat procesul de reformă, nu aţi ajuns la capătul drumului. Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un ajutor pentru a vedea unde vă aflaţi acum”, a spus Merkel.
Cancelarul a arătat totodată că Germania este dispusă să asiste România în absorbţia fondurilor comunitare.
Premierul Emil Boc a arătat la rândul său că a transmis cancelarului german că România este conştientă de responsabilităţile pe care le are în securizarea frontierelor externe ale UE şi că este decisă să încheie procesul de aderare la Schengen în luna martie 2011, îndeplinind condiţiile tehnice, dar şi că aderarea nu trebuie blocată pe criterii politice.
„Aderarea nu trebuie blocată pe criterii politice dacă sunt îndeplinite obiectivele tehnice”, a spus Boc.
Cancelarul german Angela Merkel a început, marţi, a doua vizită în România de când este şef al guvernului de la Berlin, prima prezenţă fiind prilejuită de summitul NATO din aprilie 2008.
Merkel se va mai întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Anterior lui Merkel, cancelarul Gerhard Schroeder a efectuat două vizite oficiale în România, în septembrie 1999 şi august 2004.
Vizita lui Merkel la Bucureşti are loc în contextul în care România şi Germania marchează, în acest an, 130 de ani de relaţii diplomatice. Relaţiile diplomatice bilaterale au fost stabilite la 20 februarie 1880, după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României.