Disidentul chinez aflat în detenţie Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2010, a dedicat această distincţie morţilor de la Tiananmen, a anunţat duminică ONG-ul Human Rights in China, cu sediul la New York, care a contactat-o pe soţia acestuia după ce vorbit cu el.
Liu Xiaobo a dedicat Premiul Nobel pentru Pace persoanelor moarte în Piaţa Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest premiu este dedicat sufletelor pierdute la 4 iunie”, i-a spus Liu Xiaobo soţiei sale, Liu Xia, referindu-se la mişcarea democratică din Piaţa Tiananmen, la Beijing, declanşată de studenţi în 1989 şi reprimată de regimul comunist chinez.
Human Rights in China (HRIC) a precizat că aceasta este singura întâlnire pe care Liu Xia a putut-o avea cu soţul ei, deţinut la Liaoning, în nord-estul Chinei.
Potrivit HRIC, „întâlnirea a durat aproximativ o oră”. Liu Xiaobo i-a spus soţiei sale că persoanele moarte la Tiananmen şi-au dat viaţa „pentru pace, libertate şi democraţie”.
„Când întâlnirea s-a încheiat, el plângea”, a adăugat HRIC.
De asemenea, HRIC confirmă, în acelaşi comunicat, că după ce l-a văzut pe soţul ei, Liu Xia s-a întors la Beijing, unde a fost consemnată la domiciliu.
„Agenţi ai securităţii statului o împiedică pe Liu Xia să contacteze presa sau prietenii. I s-a spus că dacă vrea să părăsească domiciliul, se poate deplasa numai sub escortă, într-un vehicul al poliţiei”, a adăugat HRIC.
Organizaţia americană pentru apărarea drepturilor omului Freedom Now a anunţat anterior, duminică, arestarea la domiciliu a lui Liu Xia.
„În prezent, ea este, de fapt, consemnată în apartamentul ei din Beijing”, a declarat Beth Schwanke, consilier juridic în cadrul acestei organizaţii.
Potrivit lui Schwanke, după vestea acordării premiului soţului ei, vineri, autorităţile i-au confiscat telefonul lui Liu Xia şi au anunţat-o că este sub arest.
Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru că a fost unul dintre autorii „Cartei 08”, care cerea o Chină democratică. El a fost condmant pentru „subminarea puterii de stat”.
Premiul Nobel pentu Pace i-a fost atribuit „pentru eforturile sale durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China”, potrivit Comitetului Nobel norvegian.
Cotidianul oficial al partidului comunist chinez, Global Times, a apreciat sâmbătă că acest comitet s-a „dezonorat” şi că Premiul pentru Pace a fost „degradat într-un instrument politic în serviciul unor motivaţii antichinezeşti”.