Decizia Parlamentului European (PE) de a stabili un termen general de 30 de zile pentru plata datoriilor pe care autorităţile publice din statele membre le au la companii este benefică pentru mediul de afaceri şi ar putea da un imbold revenirii economice, în opinia analiştilor şi consultanţilor fiscali.
Când va reuşi statul să ramburseze datoriile către firme în 30 de zile? (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Condiţia este ca reglementarea europeană să fie aplicată cât mai repede şi în România şi să includă şi penalizările pe care le-ar putea suferi statul dacă nu-şi rambursează datoriile către companii în termenul legal.
„Noile reguli trebuie să asigure că firmele mici şi mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor din partea autorităţilor publice sau a altor companii, susţinând solvabilitatea şi capacitatea de a inova şi de a crea locuri de muncă”, se spune într-un comunicat al PE.
Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principala solicitare a FMI astfel încât statul să nu mai acţioneze ca un factor de blocaj financiar în economie.
Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, susţine că adoptarea acestei directive europene şi în România în următoarele luni ar reprezenta cea mai eficientă măsură anticriză şi ar da un imbold revenirii economice.
În schimb, dacă se va aştepta termenul limită, măsura va fi tardivă şi inutilă, deoarece una dintre lecţiile cele mai importante învăţate de agenţii economici în urma crizei este reducerea termenelor de plată agreate între terţi.
Din păcate, directiva PE prevede implementarea noilor prevederi în următorii doi ani şi experienţa ne arată că România se aliniază greu la legislaţia europeană, având în vedere şi deficitul de finanţare cu care se confruntă în prezent Trezoreria statului.
Citeşte mai multe despre rambursarea datoriilor către firme în 30 de zile pe www.zf.ro