Trei poliţişti care aveau armele la ei în timpul protestelor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie, au fost identificaţi pe baza imaginilor deţinute de Jandarmeria Capitalei şi analizate la Ministerul Administraţiei şi Internelor, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX surse ministeriale.
Trei poliţişti care purtau arme la mitingul de la Palatul Cotroceni au fost identificaţi (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Imaginile video de la marşul şi mitingul neautorizate de la Palatul Cotroceni au fost expertizate de specialiştii de la Jandarmeria Capitalei şi ulterior trimise la MAI, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, până în prezent au fost identificaţi trei poliţişti care aveau arme la ei în timpul protestului, fiind deja întocmite actele premergătoare pentru cercetare, care vor fi înaintate Parchetului.
Şeful statului a declarat, luni, la preluarea şefiei MAI de către Traian Igaş, că vrea un raport al Guvernului despre manifestaţia de la Cotroceni a poliţiştilor, prezentat în CSAT, menţionând că demisia lui Vasile Blaga substituie gesturile similare care ar fi trebuit să fie făcute de cei responsabili.
CSAT se va întruni în şedinţă, joi, la ora 13.00, la Cotroceni, printre subiectele anunţate de Administraţia prezidenţială pe ordinea de zi a reuniunii fiind şi aderarea României la spaţiul Schengen.
Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a declarat, luni, după ceremonia de preluare a şefiei MAI de către Traian Igaş, răspunzând unor întrebări, că raportul cerut de şeful statului despre evenimentele din 24 septembrie va fi gata în câteva zile. Raportul va conţine şi imaginile precizate şi va fi prezentat, cel mai probabil, la şedinţa CSAT de joi.
Sindicaliştii „Cartel Alfa”, confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti, au participat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marş spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.
Ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii au aruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige „ieşi afară javră ordinară”. Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii „Cartel Alfa” le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.
În urma mitingului de vineri, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat MAI că renunţă la serviciile de escortă ale Poliţiei. Gestul prezidenţial a fost urmat de cel al premierului Emil Boc.
Duminică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că salariaţii MAI care au manifestat vineri la Cotroceni au încălcat legea, menţionând că aceştia, prin gestul ilegal făcut, au subminat autoritatea statului român.
Şeful statului a menţionat că protestatarii au încălcat legea purtând, la un miting ilegal, uniforme cu simbolurile statului român. El a menţionat că aceştia au subminat autoritatea statului român. Băsescu a subliniat că Palatul Cotroceni, la fel ca şi Poliţia şi Jandarmeria, este un simbol al statului român.