Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă va promulga Legea pensiilor.
Ponta: Începem procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)
Victor Ponta a declarat că, în momentul în care Traian Băsescu va promulga legea privind sistemul unitar de pensii publice, PSD va declanşa procedura de suspendare a acestuia din funcţia de şef al statului, întrucât în acest moment vor fi întrunite toate condiţiile pentru o asemenea acţiune.
Liderul PSD a susţinut că, prin promulgarea acestui act normativ, preşedintele Băsescu va legitima frauda care s-a produs în Parlament.
El a făcut apel la toate grupurile parlamentare, inclusiv la cele din actul guvernamental, să sprijine un astfel de demers al social-democraţilor.
„Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor adoptată prin fraudă de Roberta Anastase la cererea sa personală, voi solicita conducerii PSD, de asemenea colegilor de la PNL, PC, celor de la UDMR şi minorităţilor să fie de acord, vom începe procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui şi vom solicita tuturor grupurilor să voteze”, a spus Ponta.
El a argumentat că prin eventuala promulgare a legii pensiilor în forma adoptată de Camera Deputaţilor, considerată „frauduloasă” de PSD, Traian Băsescu ar încălca art. 80 alin (2) din Constituţie.
Prevederea invocată de Ponta precizează că „preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”, iar „în acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.
Ponta a apreciat că există toate temeiurile constituţionale pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui.
„Sunt convins că de data asta populaţia României va vota pentru ca Traian Băsescu, un pericol pentru ţara noastră şi viitorul nostru, să nu mai fie în funcţia pe care în mod fraudulos o ocupă în acest moment. În ziua în care acesta promulgă legea pensiilor adoptată în mod fraudulos, în ziua aceea vom introduce cererea de suspendare din funcţie”, a mai afirmat el.
Articulul 95 din Constituţie prevede că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”.
„Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui”, mai prevede legea fundamentală, menţionând că, „dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui”.
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie în 2007, însă decizia Parlamentului nu a fost confirmată de referendumul pentru demiterea preşedintelui. Prezenţa la urne la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din mai 2007, a fost de 44,45%, adică 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 persoane înscrise în listele electorale.
Din totalul celor care s-au prezentat la vot, 74,48%, adică 6.059.315 persoane, au votat împotriva demiterii preşedintelui, iar 24,75%, adică 2.013.099 persoane, au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu. S-au înregistrat 62.858 (0,77%) voturi nule.