Ioana Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA, ar putea fi eliberată condiţionat, a decis Judecătoria Ploieşti.
Ioana Maria Vlas ar putea fi eliberată condiţionat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Ioana Maria Vlas a contestat la Judecătoria Ploieşti decizia Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor, întrunită în 14 septembrie, comisie care a decis să amâne cu două luni eliberarea condiţionată a lui Vlas.
Miercuri, Judecătoria Ploieşti a admis contestaţia formulată de Vlas împotriva procesului-verbal al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgşor.
„Instanţa a constatat îndeplinite condiţiile dispoziţiilor articolului 60, alineat 2 din Codul penal şi a dispus punerea în libertate condiţionată a condamnatei”, se arată în decizia instanţei.
Decizia Judecătoriei nu este definitivă, iar Parchetul a formulat recurs la Tribunalul Prahova.
Ioana Maria Vlas este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din luna iunie 2009.
Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor a luat în discuţie, în 14 septembrie, cazul Ioanei Mariei Vlas. Comisia a decis atunci ca Ioana Maria Vlas să rămână în arest, iar cererea acesteia urma să fie discutată din nou peste două luni.
În 4 iunie, cererea de liberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA, a fost respinsă de Judecătoria Ploieşti ca neîntemeiată.
Prima dată s-a discutat în luna mai despre posibilitatea liberării condiţionate înainte de termen şi s-a făcut din oficiu în cadrul comisiei de la nivelul Penitenciarului Târgşor.
Potrivit legii, deţinuţii cu vârste de peste 55 de ani şi care au de executat pedepse mai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de liberare condiţionată înainte de expirarea termenului pedepsei, dacă au efectuat o treime din pedeapsă, Ioana Maria Vlas îndeplinind aceste condiţii.
Între timp, ea a câştigat premiul trei la Concursului Naţional de Creaţie Literară al persoanelor private de libertate, intitulat „Poezie de puşcărie”.
„Tupilată-n patru colţuri/Aruncată-n câmp deschis/Zace comatos pârnaia/Între trezire şi vis „, este un fragment dintr-o creaţie a sa.
În 20 aprilie, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie. În urma admiterii acestei cereri, Ioana Maria Vlas urmează să efectueze zece ani de detenţie, din care se scad perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009