Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificărilor la Codul Fiscal să aibă în vedere faptul că Guvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele plătite cu drepturi de autor.
Guvernul nu susţine dublarea CAS la drepturi de autor (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
El a susţinut că proiectul care prevede majorarea CAS pentru persoane remunerate şi cu drepturi de autor nu a fost discutat în Guvern.
Premierul a apreciat însă că acest proiect include şi măsuri pozitive, precum unificarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale.
„Ultimul proiect de act normativ de modificare a Codului Fiscal, care a fost înaintat de Ministerul Finanţelor fără să fi fost discutat în Guvern chiar dacă are câteva puncte corecte – şi mă refer aici la unificarea bazei de calcul a contribuţiilor – celelate elemente, discutabile, nu pot fi acceptate fără a avea în prealabil o informare a membrilor Cabinetului şi un punct de vedere final al Guvernului. Spun despre acel proiect că, deşi are multe puncte viabile, cum ar fi baza de calcul a contribuţiilor care să fie unificată, din punctul meu de vedere nu sunt de acord cu dublarea pentru anul 2011 a contribuţiilor de asigurări sociale pentru drepturile de autor.
Nu s-a discutat acest lucru niciodată în Guvern şi de aceea consider că dezbaterea publică care va avea loc în continuare pe marginea proiectului să ţină cont de faptul că Guvernul nu şi-a însuşit punctul de vedere de majorare, în sensul dublării contribuţiilor de asigurări sociale pentru drepturile de autor pentru anul 2011. Celelalte componente care vizează unificarea bazei de calcul a contribuţiilor reprezintă un progres, un lucru bun şi care poate fi avut în vedere în dezbaterea publică ulterioară”, a spus Boc.
El i-a cerut ministrului Finanţelor ca la dezbaterea publică a proiectului de modificare a Codului Fiscal să ţină cont că Guvernul nu susţine dublarea contribuţiilor pentru drepturi de autor.
Sindicatele şi patronatele au ajuns la un acord cu reprezentanţii Ministerului Muncii, potrivit căruia persoanele plătite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac muncă de creaţie, să nu mai plătească CAS, aşteaptând acordul ministrului Muncii, Ioan Botiş, în acest sens.
Preşedintele UGIR-1903 Cezar Corîci, a declarat, marţi seară, la finalul întâlnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, că sindicatele şi patronatele au convenit cu aceşti experţi ca pentru drepturile de autor în sensul Legii 8/1996 să nu se plătească contribuţii de asigurări sociale, iar pentru toate celelalte aşa-zice contracte de drepturi de autor, „care de fapt înseamnă evaziune”, să se plătească.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a declarat, marţi, că a primit garanţii de la ministrul Muncii, Ioan Botiş, că nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contribuţiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%.
Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate de 16,5%.
În 2 septembrie a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal – care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.
Astfel, conform acestui proiect, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la 0,5% la 0,78%.
Pentru persoanele care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.
Pe de altă parte, Guvernul ar urma să ia în discuţie, miercuri, un alt proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia contribuţiile aferente veniturilor de natură profesională, inclusiv cele din drepturi de autor, vor fi plătite de angajator şi tot acesta va depune declaraţiile aferente.
Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată, sâmbătă şi duminică, de jurnalişti, actori, artişti, de Clubul Român de Presă, Patronatul Presei Române, sindicate, dar şi de reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL.
Premierul Emil Boc declara, în 25 august, că persoanele nemulţumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru că de fapt nu intrau sub incidenţa legii, iar Guvernul nu a făcut decât să vegheze la respectarea legii.