Asociaţia Românilor din Italia (ARI) solicită Ministerului Muncii găsirea unei soluţii pentru ca românii care au muncit la negru în trecut să-şi poată achita retroactiv contribuţiile la pensie, pentru a-şi completa stagiul de cotizare.
Guvernanţii din România se împrumută de la FMI pentru a plăti pensii. Românii din străinătate pot da o mână de ajutor. Cei mai mulţi dintre ei au muncit la negru cel puţin o perioadă, ei ar putea să îşi completeze acum perioada de contribuţie lipsă. Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceşti bani, iar românii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliţi de împrejurări, pot spera la o bătrâneţe mai senină, cu o pensie minimă asigurată, la vârsta la care nu vor mai putea munci”, susţine ARI, într-un comunicat remis, luni, agenţiei Mediafax.
Asociaţia susţine că a mai cerut acest lucru de două ori în trecut – în 2004 şi în 2009, printr-o scrisoare adresată Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi preşedinţilor comisiilor de Muncă şi Egalitate de şanse din Parlamentul României.
„Ministerul Muncii ne-a răspuns anul trecut că nu se poate, întrucât nu există temei legal pentru plată retroactivă. Noi tocmai asta cerem, să se găsească o bază legală pentru ca românii să-şi completeze anii de pensie. În răspunsul ministerului din 2009 se spunea: «Unul dintre principiile pe baza căruia se organizează şi funcţionează sistemul public de pensii este principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public de pensii. În prezent, nu există temei legal pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioadele anterioare datei încheierii unui contract de asigurare socială»”, se arată în comunicat.
Potrivit ARI, principiul contributivităţii nu se aplică în cazul unor categorii, care şi-au stabilit pensia prin lege. „De ce nu se poate face o derogare de la acest principiu şi în cazul românilor din străinătate care vor să plătească retroactiv? Dacă nu există temei legal, nu înseamnă că nu se poate gândi o asemenea lege, care să nu încalce reglementările naţionale şi europene. Aceşti oameni vor să dea, nu să ia bani de la stat”, se mai arată în comunicat.