Partidul Social Democrat respinge proiectul care vizează eliminarea pensiilor de lux din România, prin deja anunţata moţiune de cenzură, iar liderul partidului Victor Ponta devine „baronul pensiilor de lux”, se arată într-o declaraţie a premierului Emil Boc, transmisă, vineri, de Guvern.
Prin deja anunţata moţiune de cenzură, Partidul Social Democrat respinge proiectul care vizează eliminarea pensiilor de lux din România, iar Victor Ponta devine «baronul pensiilor de lux». Prin respingerea legii care prevede eliminarea acestui tip de pensii, în fapt, Victor Ponta se pronunţă pentru menţinerea pensiilor parlamentarilor şi pentru accentuarea deficitului bugetului de pensii”, spune Boc.
El susţine că numai din recalcularea a 8.236 de pensii de lux se pot plăti, într-o lună, 60.000 de pensii medii în România, iar cele aproape 200.000 de pensii speciale, calculate fără respectarea principiului contributivităţii, adâncesc, fără ieşire, deficitul bugetului de pensii, Guvernul fiind nevoit să oprească, prin redistribuire de fonduri, finanţările din domenii prioritare precum educaţie şi sănătate.
„Recalcularea tuturor pensiilor speciale va conduce la diminuarea deficitului actual al bugetului de pensii. Este responsabilitatea mea, ca prim-ministru, să trag un semnal de alarmă şi să impun, alături de membrii Cabinetului pe care îl reprezint, măsuri care să reechilibreze bugetul de pensii, având în vedere că, dacă în 1990 erau 2,2 plătitori la un beneficiar, anul trecut, acest raport era de 0,8 plătitori la un beneficiar. Domnule Ponta, sper că veţi da dovadă de maturitate politică şi nu veţi permite să vi se lipească eticheta de «baron al pensiilor de lux din România»”, mai afirmă premierul.
În documentul transmis de Guvern, care include declaraţia premierului, se aminteşte că Executivul a promovat încă de anul trecut un proiect de lege privind reforma sistemului unitar de pensii, prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, însă prin votul pe moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Boc, în data de 13 octombrie 2009, procesul de implementare al legii a fost temporar oprit. Guvernul a reluat, însă, procedura, „din dorinţa de a avea un sistem unitar de pensii”, prin promovarea unui nou proiect de lege în Parlament.
„Din necesitatea de a elimina cât mai repede favorurile oferite unor categorii de pensionari, Guvernul îşi angajează răspunderea pe un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale”, se mai arată în documentul transmis de Executiv.
Guvernul îşi va angaja, luni, răspunderea în Parlament asupra proiectelor de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare şi, respectiv, reglementarea pensiilor.
PSD va depune două moţiuni de cenzură pentru că Guvernul va recurge de două ori la procedura angajării răspunderii în Parlament pentru reducerile de pensii şi de salarii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Radu Moldovan, purtător de cuvânt al formaţiunii.
Acesta a mai precizat că moţiunile vor fi iniţiate de PSD şi vor avea trei anexe, cu măsurile alternative propuse de PSD, PNL şi, respectiv, PC.