Reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din educaţie anunţă că nu renunţă la grevă şi că, începând de joi, refuză să mai treacă note în cataloage, să încheie medii şi să ia parte la examene, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.
„Birourile executive ale celor patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ, reunite în şedinţă comună în data de 02 iunie 2010, au decis continuarea acţiunilor de protest, conform calendarului comun stabilit în data de 12 mai 2010”, se arată în comunicatul de miercuri al sindicaliştilor din Educaţie.
Aceştia anunţă că, începând de joi, vor refuza să treacă note şi calificative în cataloage, că nu vor participa la examenele naţionale şi la niciun fel de evaluare şi că nu vor încheia situaţia şcolară, toate acestea însemnând, potrivit comunicatului, „blocarea sfârşitului de an şcolar”.
Federaţiile din învăţământ menţin calendarul de proteste anunţat în urmă cu o lună, inclusiv boicotarea sfârşitului de an.
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că birourile executive ale celor patru federaţii au decis continuarea acţiunilor stabilite în 12 mai, respectiv netrecerea notelor în catalog, neparticiparea la examenele naţionale şi la încheierea situaţiei şcolare, blocând astfel anul şcolar, precum şi grevă generală şi mitinguri.
Cele patru federaţii au constituit miercuri şi un comitet de criză care va monitoriza protestele şi, de asemenea, va monitoriza toate acţiunile conducerii MECTS, pentru a-l acţiona în instanţă pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Profesorii cer renunţarea la măsurile anunţate privind diminuarea salariilor şi reducerea de personal, acceptarea amendamentelor la proiectul Legii Educaţiei şi demiterea ministrului MECTS pentru abuzurile asupra cadrelor didactice.
Liderii celor patru federaţii au făcut apel la toţi cetăţenii României să nu mai asiste pasiv la acţiunile de protest, deoarece revendicările sunt comune, să se solidarizeze cu adevărat de cei care protestează.
Protestul din sistemul de învăţământ survine măsurilor de austeritate ale Guvernului, care a decis reducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor şi cu 15 la sută a pensiilor.