Cupa Mondială din 1934
„Acceptând să fiu învins, am salvat viaţa a 11 oameni”: – portarul ungur Antal Szabo, făcând aluzie la telegrama trimisă de Benito Mussolini jucătorilor italieni înainte de finala Italia-Ungaria (4-2), în care le cerea: „Învingeţi sau muriţi!”.
„Dacă Sindelar merge la toaletă, mergeţi după el”: – selecţionerul englez al echipei Franţei, George Kimpton, se temea de conducătorul de joc al austriecilor, Mathias Sindelar, şi i-a cerut jucătorului său Georges Verriest să facă marcaj strâns. În acel meci, Matthias Sindelar a marcat golul egalizator, iar francezii au fost eliminaţi (optimi de finală, Austria – Franţa, scor 3-2, după prelungiri).
Cupa Mondială din 1938
„Îl las să fie odihnit pentru finală” – sau cea mai spectaculoasă eroare tactică la Cupa Mondială…Selecţionerul Braziliei, Adhemar Pimenta, a ales să nu-l folosească pe „Diamantul negru”
Leonidas (4 goluri contra Poloniei) în semifinale cu deţinătoarea titlului (Italia – Brazilia, scor 2-1). În ziua finalei, Leonidas era proaspăt…
Cupa Mondială din 1970
„Astăzi am marcat un gol, dar Gordon Banks l-a oprit” – Pelé, cu o lovitură de cap puternică la bară, a crezut că bara va tremura, el chiar a strigat „Goooool!” şi a ridicat braţele, dar portarul englez a deviat mingea in extremis. Şi Regele Pele i-a adus acest omagiu (Brazilia-Anglia, 1-0, în primul tur).
Cupa Mondială din 1974
„Franz Beckenbauer a devenit o mare personalitate a fotbalului nostru” – Selecţionerul Republicii Federale Germane, Helmut Schön, nu a putut decât să constate că jucătorul său poate deveni antrenor după ce a cerut ca toate baloanele să ajungă la Gerd Müller, în primul tur.
Cupa Mondială din 1982
„Meciul ruşinii” – Formulă larg preluată în presa mondială pentru a numi meciul din primul tur: RFG – Austria, scor 1-0, un noncombat al cărui rezultat a permis calificarea celor două echipe în detrimentul Algeriei.
„Este o mare onoare pentru noi să vedem două mari echipe că se pun de acord să ne elimine” – reacţia ironică a selecţionerului Algeriei, Mahieddine Khalef.
Cupa Mondială din 1986
„Golul a fost marcat puţin cu capul de Maradona şi puţin cu mâna lui Dumnezeu” – frază intrată în legendă lansată de căpitanul argentinian Diego Maradona pentru a descrie golul marcat cu pumnul contra Angliei, în sferturile de finală (2-1 pentru Argentina).
Cupa Mondială din 1990
„Fotbalul este un sport inventat de către englezi care se joacă 11 la 11 şi în final câştigă Germania” – celebra sentinţă lansat de atacantul englez Gary Lineker imediat după finala turneului câştigat de germani, scor 1-0 cu Argentina.
Cupa Mondială din 1998
„Mi-a mai rămas un meci pentru a face acest lucru” – Zinedine Zidane a răspuns celor care spuneau că nu a marcat niciun gol înainte de finală. Unde a marcat de două ori (contra Braziliei, 3-0).
Cupa Mondială din 2002
„Am venit aici micuţi. Vom merge acasă mari” – atacantul Senegalului, El-Hadji Diouf, după victoria surpriză a echipei sale în meciul de deschidere cu Franţa, scor 1-0.
„Am jucat 11 contra 12” – atacantul Francesco Totti stigmatizând rolul arbitrului Byron Moreno în optimile de finală, Italia-Coreea de Sud (1-2, după prelungiri).
Cupa Mondială din 2006
„În această seară, s-a instaurat arbitrajul video deoarece al patrulea arbitru a spus totul. Arbitrul asistent nu a văzut nimic. Este o nouă regulă instaurată, să traiască imaginile video în fotbal!” – Raymond Domenech, selecţionerul Franţei, după pierderea finalei cu Italia, scor 5-3, la lovituri de departajare, făcând aluzie la modul în care a fost elimiant căpitanul francezul, Zinedine Zidane, care l-a lovit cu capul în piept pe Marco Materazzi.