Infracţionalitatea din domeniul evaziunii fiscale înregistrează cea mai mare pondere în criminalitatea economico-financiară, iar, fraudele vamale se află într-o strânsă legătură cu evaziunea fiscală, constituind în continuare o sursă principală de finanţare a economiei subterane, afirmă Poliţia.
Pe tot parcursul anului 2010 se desfăşoară, sub directa coordonare a Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în toate judeţele, acţiuni concertate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii economico-financiare.
În primele cinci luni ale anului 2010, structurile specializate ale Poliţiei Române au constatat peste 5.900 de infracţiuni de evaziune fiscală, înregistrându-se o creştere de 28,69 la sută faţă de perioada similară a anului 2009. Peste 4.700 de persoane (cu 29,21 la sută mai multe faţă de cinci luni 2009) sunt suspectate de comiterea acestor infracţiuni.
Din totalul infracţiunilor constatate, 738 au fost declinate spre competentă soluţionare către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sau Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Orgnizată şi Terorism a(DIICOT).
Poliţia Română a soluţionat, în perioada analizată, 1.324 de dosare penale prin propunere de trimitere în judecată, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, cu 69,25 la sută mai multe ca în primele cinci luni 2009.
Cele mai importante forme de manifestare ale fenomenului evazionist sunt: neînregistrarea în tot sau în parte a veniturilor realizate; înregistrarea de cheltuieli fictive, îndeosebi sub aspectul prestărilor de servicii (management, marketing, know-how, consultanţă etc.); majorarea cheltuielilor prin înregistrarea în contabilitate de documente de provenienţă a marfurilor şi serviciilor cu preţuri nereale, în scopul diminuării TVA de plată şi a impozitului pe profit, reţinerea şi nevirarea în termenul legal a impozitelor cu stopaj la sursă.
Frauda vamală a constituit şi constituie o activitate extrem de profitabilă pentru elementele infractoare, atenţia principală fiind îndreptată spre obţinerea de capital negrevat de taxe şi impozite, subliniază Poliţia.
Activităţile desfăşurate de către structurile Poliţiei Române în primele cinci luni ale anului 2010, au dus la constatarea a 467 de infracţiuni în domeniul vamal, reprezentând un plus de 5,66 la sută faţă de cinci luni 2009, pentru care sunt cercetate 348 de persoane (+116,15 la sută).
De asemenea, au fost aplicate 295 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 400.000 de lei, şi s-au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de peste 300.000 de lei.
Din analiza cazurilor constatate, se desprind următoarele tendinţe ale fenomenului infracţional în domeniu: formarea unor reţele infracţionale internaţionale, ca urmare a discrepanţei de preţuri dintre România pe de-o parte şi ţările UE şi între România şi ţările limitrofe nemembre UE (în special traficul de ţigări); accentuarea exporturilor ilegale de ţigări către ţările din comunitatea europeană, ţigări care provin din magazinele duty-free, sau introduse prin contrabandă; importuri de mărfuri cu facturi subevaluate; importuri de mărfuri şi materii prime, folosindu-se la autoritatea vamală română certificate de origine false; importuri rutiere, navale şi aeriene de mărfuri care folosesc fie sistemul capac fie cargo, facturile externe care conţin date false privind valoarea, felul şi cantitatea mărfurilor importate în scopul de a beneficia de un tarif vamal preferenţial (scutirea sau diminuarea taxelor vamale, evitarea taxei anti-dumping).
Un domeniu particular privind fraudele vamale îl constituie contrabanda şi comercializarea ilegală a ţigaretelor, fapt pentru care activităţile de prevenire şi combatere, desfăşurate de către Poliţia Română, au avut un caracter continuu, fiind organizate şi desfăşurate ample acţiuni, arată sursa citată.
Peste 550 de dosare penale au fost întocmite de formaţiunile Poliţiei Române în primele cinci luni ale lui 2010.
În urma activităţilor de prevenire şi descoperire a activităţilor ilegale cu ţigarete desfăşurate, în lunile ianuarie-mai 2010, formaţiunile Poliţiei Române au întocmit 556 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.155 de persoane, suspectate că au introdus şi comercializat în România ţigări.
Totodată, au fost aplicate 8.912 amenzi contravenţionale, în valoare de 11.837.604 lei.
În 4 mai, ministrul Administraţiei şi Internelor, domnul Vasile Blaga, a aprobat „Planul de acţiune pentru cunoaşterea, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse din tutun, ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagră”. În acest sens, sub coordonarea Poliţiei Române, se acţionează în sistem integrat cu poliţişti şi poliţişti de frontieră, beneficiind de suportul de specialitate al ofiţerilor DGIPI, iar în colaborare cu reprezentanţii celorlalte agenţii de aplicare a legii, respectiv unităţi de parchet, SRI şi ANAF, se realizează un cumul de competenţe şi o coordonare unitară, scopul fiind eliminarea paralelismului şi concentrarea resurselor în vederea combaterii eficiente a contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun.
Activităţile desfăşurate de către Poliţia Română în primele cinci luni ale anului 2010 pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite cu alcool şi produse din alcool au urmărit, ca obiectiv principal, desfiinţarea antreprizelor criminale care acţionează pe piaţă în domeniul importului, producerii, circulaţiei şi comercializării acestor produse.
În primele cinci luni ale anului, poliţiştii de investigare a fraudelor au cercetat 246 de persoane pentru activităţi ilegale cu alcool şi produse din alcool. Totodată, au recuperat 88 la sută din prejudiciul produs prin aceste fapte şi au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 470.000 de lei.
Alături de poliţişti de investigare a fraudelor, la acţiuni au participat comisari ai Gărzii Financiare, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai Inspecţiei de Stat pentru Control Tehnic Vitivinicol şi lucrătorii Autorităţii Naţionale a Vămilor, precum şi forţe şi ale poliţiei de ordine publică, poliţiei de frontieră şi poliţiei transporturi.
În primele cinci luni ale anului 2010, s-au desfăşurat 249 de acţiuni, fiind înregistrate 113 dosare penale (+17 la sută faţă de 2009), în care au fost cercetate 246 de persoane (+43 la sută faţă de 2009).
Din cele 113 dosare penale, au fost soluţionate, până în prezent, 103, care privesc 150 de infracţiuni pentru care sunt suspectate 142 de persoane.
În această perioadă, au fost aplicate 355 de sancţiuni contravenţionale, totalizând 472.775 lei, valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării fiind de 132.826 de lei.
Dintre infracţiunile depistate la nivelul întregii ţări, cea mai mare pondere au constituit-o cele de evaziune fiscală, apoi, într-un procent mai mic producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă.