Liderul PDL Valeriu Stoica şi-a criticat colegii pentru că la conducerea TVR se află încă un om al PSD, demis de acum şase luni, care face jocurile unor grupuri de interese ce au scăpat din mână puterea şi a sugerat sprijinirea unor grupuri media independente, fără ca acestea să devină „de partid”.
Prezent, sâmbătă, la Vaslui, vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat că Televiziunea Română, prin actuala politică editorială, nu face nimic altceva decât să destabilizeze psihologic o ţară întreagă, prin atacuri zilnice la adresa actualului Guvern.
„Este inadmisibil ca Televiziunea Română să fie condusă în continuare de un director demis acum şase luni, care face în continuare jocurile împotriva noastră şi a poporului. Le-am spus colegilor de partid să ia măsuri încă de acum jumătate de an şi se pare că abia acum au auzit. TVR nu face nimic altceva decăt să destabilizeze în continuare o ţară întreagă şi să o aducă la ruină. Cum să treacă o ţară de criza economică cu aceste atacuri zi de zi? Ce face Televiziunea Română este să mintă şi să construiască neadevăruri, sub manipularea unor grupuri de interese care au scăpat din mână puterea şi fac orice posibil ca să o recâştige”, a declarat Valeriu Stoica.
Vicepreşedintele democrat-liberal a sugerat că PDL trebuie să găsească soluţii pentru a sprijini anumite televiziuni particulare, însă fără a le transforma în televiziuni de partid.
„Eu nu spun acum ca TVR să fie cu PDL, ci trebuie să fie liberă. Şi, legat de televiziunile particulare, avem o mare culpă că nu sprijinim grupuri media independente, fără însă a fi de partid. Din păcate, nu avem o asemenea presă liberă. Avem nevoie de un sistem media care să spună adevărul”, a adăugat Valeriu Stoica.
Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, în 30 martie, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi „pentru”, 78 – „împotrivă” şi 3 – „abţineri”, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că „respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv”.
De atunci, au fost vehiculate mai multe nume pentru conducerea televiziunii publice, jurnalistul Robert Turcescu părând la un moment dat favorit pentru preluarea interimatului, însă a declinat oferta.
Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care ar fi urmat să fie luată o decizie referitoare la conducerea TVR a fost suspendat, marţi seară, după ce pauza de consultări solicitată de PSD a provocat lipsa de cvorum. Încercarea PDL de introducere pe ordinea de zi a nominalizării conducerilor televiziunii şi radioului publice nu a reuşit, la reluarea şedinţei comune în plen fiind prea puţini parlamentari pentru întrunirea cvorumului de lucru.