Persoanele care dorm 6-8 ore în fiecare noapte au o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, potrivit unui studiu recent, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Sleep, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie şi cei de la Universitatea Federico II din Napoli au ajuns la concluzia că durata optimă a somnului nocturn este de aproximativ şapte ore.
Studiul lor a oferit cea mai convingătoare dovadă de până acum despre legătura care există între lipsa somnului şi rata ridicată a mortalităţii premature.
Aproximativ o treime din populaţia Marii Britanii doarme în mod regulat cinci ore pe noapte sau chiar mai puţin.
Autorii studiului au analizat rezultatele unui chestionar, în care cei câţiva mii de voluntari au fost invitaţi să precizeze numărul de ore dormite în medie în fiecare noapte. În urma acestei analize, cercetătorii au constatat că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt cu 12% mai expuse riscului de mortalitate prematură decât persoanele care dorm între şase şi opt ore în fiecare noapte.
Totodată, autorii studiului au ajuns la concluzia că persoanele care obişnuiesc să doarmă mult pot avea şi ele anumite probleme de sănătate dacă depăşesc nouă ore de somn pe noapte.
Deşi somnul în exces nu este în sine asociat cu riscul de deces prematur, el reprezintă un serios factor de risc pentru declanşarea unor maladii grave.
Publicarea acestui studiu coincide cu apariţia unui alt studiu, realizat de cercetătorii americani, care au descoperit că persoanele în vârstă dorm mai bine şi mai mult decât populaţia tânără şi adultă, infirmând astfel teoriile anterioare.