Coreea de Nord a realizat fuziunea nucleară, un „progres decisiv” în dezvoltarea tehnologiei nucleare de către regimul de la Phenian, a anunţat miercuri presa oficială nord-coreeană.
Anunţând vestea, Rodong Sinmun, cotidianul partidului comunist aflat la putere, nu a făcut nici o aluzie la o eventuală folosire în scop militar a acestei tehnologii ce permite fabricarea bombelor termonucleare („bomba H”).
„Succesul fuziunii nucleare este un mare eveniment care demonstrează categoric dezvoltarea rapidă a cercetării şi tehnologiei DPRK”, Republica Populară Democrată a Coreei, anunţă cotidianul regimului preşedintelui Kim Jong-il, care revendică deja deţinerea bombei A, bazată pe fisiune nucleară.
Publicaţia partidului unic dă asigurări că cercetătorii din restul lumii studiază fuziunea nucleară pentru a obţine „o nouă energie sigură şi care să protejeze mediul”, făcând aluzie la demersurile oamenilor de ştiinţă din ţările occidentale pentru a construi centrale nucleare bazate de fuziune, tehnologie prin care se reduc considerabil deşeurile nucleare.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), este vorba despre o „provocare foarte mare”, ce implică o cooperare internaţională, potrivit site-ului AIEA.
Specialiştii nord-coreeni au muncit asiduu pentru a dezvolta prin propriile metode această tehnologie, conform publicaţiei.
„Materialele pentru realizarea reacţiei termonucleare au fost concepute şi fabricate în manieră coreeană, cercetarea fundamentală în privinţa reacţiei de fuziune nucleară a fost finalizată şi au fost strânse resurse ştiinţifice şi tehnologice puternice pentru perfecţionarea tehnologiei termonucleare naţionale prin mijloacele noastre proprii”, scrie Rodong Sinmun.
Coreea de Nord a „obţinut un progres decisiv în vederea dezvoltării unei noi energii şi a inaugurat o nouă etapă în dezvoltarea la nivel naţional a cercetării şi celor mai recente tehnologii”, a subliniat publicaţia oficială.
Anunţul a fost făcut ca urmare a vizitei lui Kim Jong-il în China, unul dintre aliaţii săi, de unde a plecat vineri.
Potrivit Beijingului, fiul şi succesorul lui Kim Il-Sung s-a declarat dispus să reia negocierile pe tema programului său nuclear, la care Coreea de Nord a renunţat în aprilie 2009.
Regimul nord-coreean desfăşoară de zeci de ani un program de armament nuclear bazat pe plutoniul produs la reactorul din Yongbyon.
În septembrie, Phenianul a anunţat pentru prima oară că a reuşit să ajungă la faza finală a procesului de îmbogăţire a uraniului, cealaltă tehnologie de fabricare a armei atomice.
Ulterior, în martie, autorităţile nord-coreene au anunţat începerea construirii „în curând” a unei centrale nucleare pe bază de apă uşoară, alimentată cu combustibil nuclear local.
Coreea de Nord s-a alăturat la 9 octombrie 2006 unui cerc restrâns de puteri nucleare militare, efectuând un test nuclear şi încălcând un angajament luat în septembrie 2005 cu partnerii săi din negocierile în care acceptase să renunţe la activităţile nucleare.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în iunie 2009 o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului de la Phenian ca urmare a testării unor rachete.