Moneda naţională s-a depreciat în debutul şedinţei interbancare de luni, iar cursul a urcat aproape de 4,16 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, care au pierdut teren după ştirile că grupul Goldman Sachs este investigat de fraudă de autorităţile din Statele Unite.
La deschidere, băncile au cotat euro la 4,1500 – 4,1530 lei, în creştere faţă de ultimele cotaţii de la finele sesiunii de vineri, de 4,1435 – 4,1450 lei/euro.
Ulterior, paritatea a urcat treptat, influenţată de deschiderea pe minus a burselor europene, după ce vineri seară au apărut ştiri că Goldman Sachs a fost acuzat de fraudă de către Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite.
Autoritatea de la New York a acuzat Goldman Sachs de fraudă pentru că nu a anunţat clienţii care au investit într-un pachet sintetic de titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime (synthetic collateralized debt obligation – CDO) că derivatele ipotecare erau alese de fondul Paulson & Co. al emblematicului hedge fund manager John Paulson, care în acelaşi timp paria pe deprecierea instrumentelor.
În jurul orei 10:10, tranzacţiile se realizau la 4,1590 – 4,1610 lei/euro.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă în creştere cu 0,32 bani, la 4,1429 lei/euro, ajungând astfel la maximul ultimelor 12 săptămâni. O rată de schimb superioară, de 4,1440 lei/euro, a fost afişată de banca centrală la 21 ianuarie.
Pe piaţa monetară, randamentele pentru plasamentele pe termen de o zi oscilau între 2,5 – 3%.