Alte opt curse aeriene, aparţinând companiei Tarom, au fost anulate, vineri, de către autorităţile aeroportuare de la Bucureşti din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, acestea adăugându-se celor 22 care au fost anulate încă de joi, în timp ce la Cluj-Napoca au fost anulate trei zboruri.
Cele opt curse anulate aveau ca destinaţie Amsterdam, Londra, Paris şi Frankfurt şi retur.
De asemenea, cursa aeriană pe relaţia Timişoara – Dusseldorf a fost anulată, vineri dimineaţă, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, conducerea Aeroportului din Timişoara anunţând că ar putea anula şi alte zboruri.
Astfel, la Aeroportul „Henri Coandă” numărul total de curse anulate se ridică la 30, a informat, pentru MEDIAFAX, Aeroportul Intenaţional „Henri Coandă” din Bucureşti.
Pe de altă parte, cursa de vineri, de la 7.50, aparţinând companiei Wizz Air şi care trebuia să plece de pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti către Londra, a fost anulată din cauza erupţiei vulcanice din Islanda.
De asemenea, trei curse ale companiei aeriene Wizz Air care urmau să decoleze vineri dimineaţă de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca au fost anulate.
Un reprezentant al aeroportului clujean a declarat corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre cursa Cluj-Napoca – Londra, care trebuia să plece la ora 6.00 şi cea spre Dortmund, care urma să decoleze la ora 11.45.
Directorul Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a treia cursă anulată urma să plece la ora 12.10, spre Paris, dar nu va mai decola.
„A fost anulată şi cea de-a treia cursă Wizz Air, care trebuia să plece la Paris la ora 12.10, care se adaugă la celelalte două de Londra şi Dortmund. În total sunt afectaţi circa 450 de pasageri care vor fi redirecţionaţi în zilele următoare”, a spus Ciceo.
Potrivit sursei citate, decizia de anulare a zborurilor a fost luată de compania aeriană, adăugând că nu ar mai trebuie să fie înregistrate, vineri, alte zboruri anulate.
Purtătorul de cuvânt al companiei Wizz Air, Daniel Amzăr, a declarat, la rândul său, că pasagerii au trei variante la dispoziţie în cazul unor zboruri anulate.
„Cele trei variante sunt fie ca pasagerii să solicite plecarea cu o cursă următoare, în limita locurilor disponibile, fie să li se returneze integral suma achitată pe bilet, fie să păstreze banii într-un cont şi să-i folosească la alte curse ulterioare”, a explicat Amzăr.
Cursă a companiei Blue Air, pe relaţia Sibiu – Koln, anulată
O cursă a companiei Blue Air, pe relaţia Sibiu – Koln, a fost anulată, vineri dimineaţă, de pe aeroportul sibian, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, fiind singurul zbor afectat până în prezent la Sibiu.
Potrivit reprezentanţilor Aeroportului din Sibiu, o singură cursă a fost afectată, până la ora transmiterii acestei ştiri.
„De la celelalte companii nu avem deocamdată nicio informare referitoare la zboruri. I-am rugat să ne transmită orice informaţie imediat cum se ia vreo decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroportului din Sibiu, Iuliana Opriţă.
Potrivit sursi citate, compania Carpatair care efectuează zboruri de pe Aeroportul din Sibiu are, vineri, doar curse interne, pe relaţiile Timişoara şi Constanţa, astfel că zborurile nu vor fi afectate.
Opriţa a afirmat că singurele probleme care mai pot apărea sunt la cursa Tarom, pe relaţia Munchen – Sibiu, care ar trebui să aterizeze la ora 13.40 la Sibiu, dar nu se ştie dacă va sosi, şi la cursa Blue Air pe relaţia Valencia – Sibiu, care ar trebui să aterizeze la ora 15.20.
Cursă aeriană a Carpatair, pe ruta Timişoara – Dusseldorf, anulată
Dragoş Popescu, un reprezentant al companiei Carpatair, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că a fost anulată, de pe Aeroportul Timişoara, cursa spre Dusseldorf.
„Vineri dimineaţă a fost anulată cursa spre Dusseldorf, iar alte curse ale Carpatair nu sunt în discuţie, dar va trebui să vedem ce decide şi conducerea aeroportului”, a spus Dragoş Popescu.
Directorul Aeroportului Timişoara, Cornel Sănărtinean, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că ar putea fi anulate mai multe curse.
„Momentan analizăm situaţia. Sunt mai multe curse aeriene în discuţie şi vom vedea care anume se va anula. Trebuie să avem în vedere şi condiţiile meteo, de vânt, şi vom stabili ce curse nu vor decola de la Timişoara”, a spus Cornel Sămărtinean.
Iordache: Aproape 1.500 de călători au fost afectaţi vineri dimineaţa de anularea curselor aeriene
Aproximativ 1.500 de călători au fost afectaţi, vineri dimineaţa, de anularea curselor aeriene din cauza erupţiei vulcanice, o parte dintre aceştia fiind anunţaţi din timp de probleme de zbor, altă parte primind informaţii la Aeroportul „;Henri Coandă”, a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Purtătorul de cuvânt al Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, Valentin Iordache, a afirmat că aproximativ 1.500 de cetăţeni care intenţionau să zboare din Bucureşti către destinaţii europene nu au mai putut pleca în urma anulării curselor aeriene de vineri dimineaţa
În funcţie de condiţiile meteo, de evoluţia norului de cenuşă, companiile aeriene pot lua decizia de anulare şi a altor curse aeriene, iar autorităţile aeroportuare pot hotărî inchiderea spaţiunului aerian.
Joi seara, compania Blue Air a anunţat că a anulat zborurile programate pentru joi şi vineri pe ruta Bucureşti – Londra – Bucureşti, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda.
„Zbourile pe ruta Bucureşti-Bruxelles-Bucureşti au fost redirecţionate către Koln, transportul pasagerilor de la Bruxelles la Koln şi retur efectuându-se cu autocarul. Blue Air va suporta costurile de transport rutier, precum şi toate costurile aferente operării pe aeroportul din Koln. Zborurile pe ruta Bucureşti-Londra-Bucureşti ce urmau să fie operate joi, 15 aprilie şi vineri 16 aprilie au fost anulate. Pasagerii acestor curse au la dispoziţie două opţiuni: returnarea banilor sau schimbarea datei de călătorie pentru un alt zbor Blue Air pe aceeaşi rută”, se arată într-un comunicat al companiei.
Deoarece norul de cenuşă vulcanică se deplasează în continuare pe direcţia Sud-Est, este posibil ca şi alte curse Blue Air să aibă de suferit, menţionează compania.
Blue Air precizează că norul de cenuşă vulcanică afectează toate companiile de profil şi că mai multe spaţii aeriene din nordul continentului au fost închise.
Un nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan în Islanda a perturbat, joi, traficul aerian al mai multor ţări din Europa, determinând închiderea spaţiilor aeriene din Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Suedia sau Olanda.