Un hacker francez de 25 de ani, supranumit „Hacker-croll”, capabil să intre în conturile reţelei sociale Twitter, printre care şi unul pe numele lui Barack Obama, a fost arestat marţi în centrul Franţei, după o anchetă franco-americană de mai multe luni, şi eliberat miercuri seară.
nsoţită de patru agenţi ai FBI, poliţia franceză l-a reţinut la Beaumont (Puy-de-Dôme) pe hackerul care obţinuse „codurile de administrator” de pe Twitter şi putea să navigheze liber în cadrul acestei reţele, creând sau eliminând conturi, au declarat, miercuri, surse din cadrul poliţiei franceze.
„El a acţionat dintr-un pariu, dintr-o provocare de hacker. Este genul de tânăr care revendică ceea ce a făcut”, a declarat Jean-Yves Coquillat, procurorul din Clermont-Ferrand.
Potrivit unor surse judiciare, bărbatul, care trăia cu părinţii, a fost reţinut marţi dimineaţă la domiciliul lor şi plasat în detenţie provizorie în sediul poliţiei judiciare din Clermont-Ferrand. Poliţiştii i-au remis, înainte de eliberare, o convocare în faţa tribunalului corecţional din Clermont-Ferrand pentru data de 24 iunie.
„Hacker-croll” (poreclă aleasă de hacker) a reuşit să pirateze conturi Twitter ale mai multor personalităţi, printre care unul pe numele preşedintelui american. Totuşi, el „nu a încercat niciodată să obţină bani sau să obţină vreun profit oarecare” de pe urma piratării acestei reţele sociale, a precizat o sursă din cadrul poliţiei. Într-o măsură mai mică, el acţiona şi pe reţeaua socială Facebook sau pe căsuţele de e-mail cum ar fi G-mail, potrivit acestei surse.
În iulie 2009, site-ul specializat american TechCrunch a avut acces la sute de documente piratate pe Twitter, dintre care unele se refereau la strategia site-ului de microbloguri. În acea perioadă, TechCrunch afirmase pe blogul său că aceste documente îi fuseseră trimise de „Hacker-croll”.
Fără profesie şi titular al unui certificat de electronist, el şi-a creat propriul blog pentru a-şi împărtăşi descoperirile, susţinându-şi afirmaţiile cu capturi de ecran pe care avusese grijă să le înregistreze.
El era deja cunoscut pentru înşelăciuni comise pe Internet, „mici escrocherii care i-au adus 15.000 de euro”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
În iulie 2009, FBI, care a descoperit activităţile sale şi a determinat originea franceză a conexiunilor, a alertat Oficiul central de luptă împotriva criminalităţii legate de tehnologiile de informaţie şi comunicare (OCCLTIC, din direcţia centrală a poliţiei judiciare).
Neavând cunoştinţe informatice foarte performante, „Hacker-croll” reuşea să descopere parole, fie ghicindu-le, fie folosind „întrebarea secretă” care permite reaminirea parolei în cazul în care aceasta a fost uitată.
„Hacker-croll” accesa astfel orice fel de informaţii, unele dintre ele confidenţiale, cum ar fi agende, numere de telefoane mobile sau private. El era deosebit de interesat de aspecte privind personalităţile politice sau din show-biz, în special de naţionalitate americană.
„Intruziunea într-un sistem de date”, pentru care riscă să fie urmărit în instanţă, este pedepsită în Fanţa cu până la doi ani de închisoare.
La Washington, FBI a refuzat să facă vreun comentariu, precizând că se informează în legătură cu această arestare. Contactaţi de AFP, reprezentanţii Twitter nu au reacţionat la aceste informaţii.