Cei peste 1.500 de sindicalişti din învăţământ au plecat în marş, joi la prânz, de la Guvern spre Ministerul Educaţiei, la sediul Executivului având loc discuţiile reprezentanţilor cadrelor didactice cu miniştrii Funeriu şi Şeitan, precum şi cu secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Cătălin Baba.
adrele didactice au plecat în marş spre sediul Ministerului Educaţiei în jurul orei 12.00, în timp ce reprezentanţii acestora discută la Guvern cu miniştrii Educaţiei şi Muncii, Daniel Funeriu şi Mihai Şeitan, precum şi cu secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Cătălin Baba.
Protestul din faţa Guvernului a început la ora 11.00, sindicaliştii afişând o mascotă care-l reprezintă pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu îmbrăcat în samurai, pe care scrie „Legea educaţiei naţionale”, „Vrem titularizare în sistem” şi „Respectaţi contractele colective de muncă”.
Profesorii au scris pe un banner o rugă – „Doamne, vino pe Pământ/ S-o deştepţi pe Melania/ Fi’ncă la Învăţământ/ E prea sus acum Prostia”, dar şi o poezie despre Legea unică, semnată de un cadru didactic – „Ca tot omul m-am gândit/ Că salariul mi-a mărit/ Iar acum vă spun cinstit/ Sunt cu totul…bramburit”.
La scurt timp de la începerea protestelor de la Guvern, o delegaţie a sindicaliştilor a fost invitată la discuţii în Palatul Victoria.
Concomitent cu protestul de la Ministerul Educaţiei va fi organizat şi un pichet la Ministerul Muncii.
Care sunt nemulţumirile sindicaliştilor din Edducaţie?
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor prin aplicarea Legii unice, de comasarea unor şcoli, de disponibilizările din sistem care ar urma să aibă loc din septembrie, dar şi pentru că nu au fost consultaţi la Legea educaţiei.
Prim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat că profesorii protestează în primul rând pentru că nu se respectă legea în România.
„Nu ar fi o premieră că legea nu se respectă. Iată că, din păcate, nici în anul 2010 legile nu se respectă. Este vorba în primul rând de legea învăţământului care prevede acordarea a şase la sută din PIB. Domnul Boc ne ameţeşte cu faptul că avem şase la sută, dar sunt doar bani pe hârtie. În realitate sunt doar patru la sută din PIB alocaţi învăţământului. Ne întrebăm unde sunt banii. Nici banii de salarii, care reprezintă trei la sută din PIB, nu ne ajung. Din calculele făcute, ne ajung doar până în octombrie”, a spus Hancescu.
Liderul FSLI a adăugat că nici banii promişi pentru investiţii nu există, chiar dacă guvernanţii au promis că în 2010 acestea vor fi prioritare.
„Sunt sute de şantiere în toată ţara care se află în prezent în conservare”, a mai spus Hancescu.
Altă nemulţumire a cadrelor didactice o reprezintă nerespectarea Legii 221/2008.
„Chiar dacă mii de profesori au obţinut câştiguri de cauză în instanţă pentru a primi cei 50 la sută în plus la salariu, aceştia nu au beneficiat de niciun leu, ba mai mult, le-au fost diminuate veniturile”, a declarat Hancescu.
Profesorii contestă şi unele prevederi din proiectul Legii educaţiei
„La Legea educaţiei, din păcate sunt două aspecte. Pe de o parte, termenul acordat pentru dezbaterea publică este insuficient şi cerem să fie prelungit, deoarece e o lege extrem de importantă, fiind vorba de soarta a peste trei milioane de copii. A doua problemă o reprezintă faptul că acest proiect de lege conţine anumite prevederi cu care profesorii nu pot fi de acord„, a precizat Hancescu, referindu-se la dispariţia titularizării în învăţământ.
Liderul sindical a susţinut că oamenii vor fi angajaţi pe post, conform proiectului de lege, „şi mulţi colegi ai noştri vor fi într-o situaţie delicată pentru că trebuie să-şi completeze norma la mai multe şcoli şi nu putem şti care va fi statutul lor atâta timp cât la o şcoală nu pot avea mai mult de şase ore pe saptămână”.
Liderul FSLI spune că sunt capitole contradictorii în proiect, exemplificând că unul dintre capitole prevede că vor fi alocaţi şase la sută din PIB şi un alt articol prevede că vor fi daţi şase la sută pentru învăţământul preuniversitar.
Sindicaliştii reclamă şi faptul că nu se clarifică cum vor fi încadraţi profesorii din învăţământul primar şi cer păstrarea prevederii din vechiul proiect în ce priveşte reprezentativitatea în consiliile de administraţie, respectiv 50 la sută cadre didactice şi 50 la sută autorităţi locale şi părinţi.