Sucul de sfecla rosie creste rezistenta fizica a organismului, ajutandu-i pe oameni sa-si prelungeasca programul de exercitii fizice cu 16%, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, preluat de bbc.co.uk si consultat de Mediafax.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Exeter a descoperit ca nitratul continut de sfecla rosie contribuie la reducerea consumului de oxigen – exercitiile fizice devenind mai putin obositoare.
Studiul, publicat in Journal of Applied Physiology, sugereaza ca efectele sucului de sfecla rosie asupra rezistentei organismului sunt
mai mari decat cele obtinute in urma antrenamentului fizic regulat.
La studiu au participat opt barbati, cu varste intre 19 si 38 de ani, care au consumat zilnic cate 500 de mililitri de suc de sfecla rosie, timp de sase zile, dupa care au fost supusi unor teste de rezistenta fizica, inclusiv mers pe bicicleta.
Aceiasi voluntari au consumat ulterior, timp de sase zile, un placebo – suc de coacaze negre -, dupa care au fost supusi acelorasi teste de rezistenta fizica.
Dupa cura cu suc de sfecla rosie, grupul a fost capabil sa pedaleze pe bicicleta, in medie, cu 11,25 minute mai mult decat dupa cura cu suc de coacaze.
Totodata, voluntarii care au consumat sucul de sfecla rosie au prezentat, in repaus, un nivel mai scazut al tensiunii arteriale.
Cercetatorii nu au descoperit, deocamdata, care este mecanismul care face ca nitratul din sucul de sfecla rosie sa creasca rezistenta fizica a organismului. Ei banuiesc, totusi, ca acesta se transforma in oxid nitric in organism, reducand astfel consumul de oxigen din timpul exercitiilor fizice.
Studii anterioare au demonstrat ca sfecla rosie contribuie si la reglarea tensiunii arteriale.
Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele acestui studiu pot ajuta oamenii care sufera de maladii cardiovasculare, respiratorii sau metabolice, dar si pe atleti amatori sau profesionisti.