Al doilea Simpozion Ştiinţific –Studenţesc şi Masteral la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad
Studenţii, masteranzii şi profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, anunţă cu bucurie organizarea celui de al doilea Simpozion Ştiinţific Studenţesc şi Masteral, ce a stat sub semnul anului omagial al BOR: „Sfinţii Părinţi Capadocieni”.
S-a continuat astfel iniţiativa anului precedent, când, în zilele de 7-8 mai 2008 s-a desfăşurat prima „Sesiune de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti” la Arad, cu tema „Omul religios într-o societate secularizată”. Acest prim eveniment a reunit studenţi din 7 facultăţi de Teologie şi centre universitare din ţară, lucrările susţinute sub formă de comunicări urmând a fi publicate anul acesta într-un volum colectiv.
În zilele de 13-14 mai a. c., Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, cu binecuvântarea Sfintei Episcopii a Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei, a organizat a doua Sesiune de Comunicări Ştiinţifice –Studenţeşti şi Masterale, având drept obiectiv optimizarea relaţiilor ştiinţifice dintre facultăţi, prin abordarea tematicilor de actualitate, precum şi schimbul de experienţă dintre studenţi şi masteranzi.
Simpozionul Studenţesc a avut ca temă generală: „Sfinţii Părinţi Capadocieni. Puncte de reper în dinamica Biserică-Societate” fiind aşteptaţi aproximativ 30 de studenţi şi masteranzi din 7 centre universitare din ţară.
Lucrările Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice din acest an s-au desfăşurat pe două nivele: la nivel studenţesc şi pentru prima dată la masteral, în Sesiuni diferite.
Manifestările ştiinţifice au debutat cu slujba de Te-Deum, ce s-a oficiat în capela Facultăţii cu începere de la ora 9 00, urmate de festivitatea de deschidere în Aula “dr Ilarion Virgil Felea”, continuate de susţinerea lucrărilor. Lucrările Simpozionului sunt deschise tuturor doritorilor şi celor interesaţi de temă, bucurându-se de o largă promovare şi mediatizare în plan local(presă, televiziune, Internet).
Ziua de 13 mai a fost consacrată în întregime Comunicărilor studenţeşti şi masterale, în Sesiuni ce au fost moderate de părinţi profesori de la Facultatea din Arad.
A doua zi, 14 mai a constituit partea de final şi de concluzionare a lucrărilor Simpozionului, urmată de premierea participanţilor şi a lucrărilor susţinute.
Pentru o cât mai bună cunoaştere a tradiţiilor ecleziastice locale dar şi a bogatului patrimoniu spiritual, cultural şi istoric arădean, participanţii la această manifestare academică studenţească au vizitat ieri, 14 mai, o serie de monumente istorice bisericeşti: Biserica de lemn(sec XVIII.) “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Arad, Mănăstirea “Sf. Simeon Stâlpnicul” -Gai(sec. al-XVIII-lea) şi muzeul acesteia; Mănăstirea “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” -Feredeu.
Cu ajutorul lui Dumnezeu se vor publica şi lucrările Simpozionului din acest an, acum când teologia arădeană îşi sărbătoreşte marii teologi şi Părinţi bisericeşti.
Facultatea de Teologie Ortodoxă Arad
Din partea comisiei de organizare, Mrd. Bogdan Mihai Godja