Cărţile semnate de dictator sau cele cu „Omagii” aduse „geniului” său costă mii de euro pe internet. „Afacerea” ar fi pornit de la un enigmatic cumpărător german.
Cărţile cu „Omagii” aduse, în anii comunismului, lui Nicolae Ceauşescu sau cele scrise de alţii şi semnate de dictator şi-au găsit fără probleme locul pe piaţa capitalistă: unele sunt scoase la vânzare, pe internet, la preţuri de sute sau mii de euro. Românii care le vând spun că lumea nu se înghesuie să le cumpere, însă ei tot mai speră, doar-doar or avea ceva valoare.
Anticarii mai vechi au o explicaţie pentru entuziasmul acestor vânzători de „opere” de tristă amintire. Totul pare să fi pornit de la un legendar cetăţean german, despre care umblă vorba că ar fi dat sute sau chiar mii de dolari pe un volum din „Omagiu”, imediat după căderea regimului. Cetăţean german a cărui identitate s-a pierdut, ca în orice legendă frumoasă, printre cărţile prăfuite din anticariate. De atunci, câţiva capitalişti veroşi au stabilit preţul acestor cărţi la sume fabuloase.
Aşa se face că, după momentul crucial al decăderii operelor scrise de alţii şi semnate de „geniul din Carpaţi” (când românii cuprinşi de euforia libertăţii din decembrie 1989 au rupt cărţile-simbol, le-au ars sau le-au folosit pozele pentru a lua în râs dictatura) „omagiile” şi „operele” ceauşiste au luat cu avânt calea capitalismului, lăsând piaţa liberă să le stabilească „valoarea”.
Să vinzi „Partid, Popor – O singură voinţă”…
„Vând Omagiu lui Ceauşescu, Bucureşti, Editura Politică, 1973 – 2000 E”, „Vând Ceauşescu Nicolae – Opere vol. 3 şi 9 – 700 E”, „Vând Epoca Nicolae Ceauşescu, Strălucita afirmare a României în conştiinţa lumii (album), Bucureşti 1988 -1000 E” sau „Vând Partid Popor – O singură voinţă (album) Bucureşti 1986 – 700 E” sunt câteva dintre anunţurile pe care Cătălina Harninţe, din Călăraşi, le-a postat, anul trecut, pe internet. Volumele făceau parte din biblioteca părinţilor, care, aşa cum descrie femeia, „le strângeau atunci când alţii le rupeau şi le ardeau. Ce au aruncat alţii, ei au luat”. În ideea că vor valora cândva ceva. „Dar până acum nu am primit decât vreo trei telefoane de la oameni interesaţi”, recunoaşte femeia. „Şi nu ca să le cumpere, ci ziceau că şi ei au astfel de cărţi şi voiau să ştie cu cât le dau eu, ca să pună şi ei un preţ”, spune Cătălina Harninţe.
Colecţia ei de cărţi semnate de Ceauşescu a rămas intactă pentru că părinţii „au lucrat cu partidul”. Poate că de asta ea poate spune: „Pentru mine, cărţile astea sunt şi amintiri plăcute, dar şi neplăcute”. I-a venit ideea de a le vinde pentru că stăteau degeaba prin bilbliotecă şi pentru că au ajuns şi la urechile ei zvonurile cum că ar fi apărut dintr-o dată cumpărători plini de bani, colecţionari excentrici de mărturii din comunism, ori nostalgici cu avere, gata să dea între 700 şi 1.000 de euro pe un volum cu titlu în limbă de lemn.
Ca anunţul ei sunt alte câteva mii, postate de români care speră să scoată ceva de pe urma „operelor alese”. Lecturi obligatorii, cândva.
costă pe site-urile de vânzări on-line volumul „Omagiu lui Nicolae Ceauşescu”, publicat la Editura Politică în 1973
PESTE ANI. Atunci când vizita bibliotecile pline de lucrări scrise de alţii şi semnate de el, Nicolae Ceauşescu nu-şi imagina că va deveni un „scriitor” care să vândă un volum la un preţ de mii de euro
Foto: Fototeca on-line a comunismului românesc