Tânărul de 21 de ani, votat ca fiind „cel mai influent om al anului 2009”, potrivit revistei Time, recunoaşte, într-un interviu acordat Evz: Barack Obama ar fi meritat să fie în locul lui.
Un tânăr ciudat, zic unii. După nume – neverificat de nimeni, însă – i-ar spune Christopher Poole. Deşi chiar şi el pune ghilimele de rigoare când se prezintă. Mai toţi americanii îl ştiu însă după identitatea virtuală. Moot îşi zice, cu „m” mic, după cum insistă.
Are 21 de ani. A locuit până nu demult cu mama lui, într-un apartament de două camere, la New York. Ascultă muzica anilor 2000. Adică a generaţiei lui, despre care crede că e „destul de reuşită”. Abia ce s-a mutat din casa mamei când a aflat că este „cel mai influent om al anului 2009”, potrivit celui de-al treilea sondaj anual pe această temă de pe site-ul revistei americane „Time”.
De ce? Pentru că milioane de utilizatori ai site-ului pe care l-a creat, 4chan.org – o comunitate on line amestecată, cu poze cu pisici simpatice, discuţii despre animaţie japoneză şi pornografie -, l-ar fi votat. L-a devansat astfel chiar pe preşedintele SUA, Barack Obama. Rezultatul anunţat de revista Time a stârnit însă controverse pe Internet
, mai mulţi bloggeri punând în discuţie dacă sondajul nu a fost cumva „spart” de hackeri.
Potrivit mai multor site-uri, se pare că vizitatorii 4chan.org s-au „jucat” cu rezultatele: astfel, primele litere din numele celor clasaţi în fruntea topului dau textul „Marblecake also the game” (frază folosită de utilizatorii site-ului 4chan.org şi care nu înseamnă practic nimic). Redactorul-şef al ediţiei on-line a revistei „Time”, Josh Tyrangiel, a ţinut să precizeze: „Aş reaminti tuturor celor care au îndoieli că acesta este un sondaj on-line. Să te îndoieşti de rezultat este şi ideea”.
Cine este totuşi Moot? Pare un băiat al cuvintelor puţine. Răspunde prompt la mail, de zici că e legat ombilical la Internet, evită însă să vorbească prin telefon. Dă răspunsuri scurte, ca status-urile de pe forumuri on-line. EVZ vă prezintă un fragment din universul misteriosului tânăr de 21 de ani votat ca fiind „cel mai influent om” al zilelor noastre.
Care a fost reacţia ta când ai auzit că eşti în fruntea clasamentului Time on-line al celor mai influenţi oameni din 2009?
Am fost surprins.
Cine crezi însă că este cu adevărat cea mai influentă persoană din lume în acest moment?
Barack Obama. Nu poţi trece pe lângă un chioşc de ziare fără să-I vezi faţa pe cel puţin zece reviste.
Ce crezi că reflectă acest top on-line, cât este el de relevant? Se poate spune că e mai degrabă un top american, decât unul mondial, cum se numeşte?
Cred că au făcut o treabă bună ca să-l transforme în ceva internaţional. Sunt mulţi lideri de pe glob care sunt prezenţi în sondaj.
Ai primit ceva oferte
de muncă sau de afaceri de când ai ajuns „cel mai influent”?
Nu… Nu încă!
Cotidianul „Washington Post” te-a caracterizat ca fiind „fondatorul 4chan.org, unul dintre cele mai ciudate, mai mari şi mai dezgustătoare site-uri de pe net”. Tu ce crezi acum despre „opera” ta? Cât de „dezgustătoare” este?
Mie
site-ul nu mi se pare nici „ciudat”, nici „dezgustător”. Deşi mai apare uneori conţinut mai de prost gust, noi, cei de la site, nu încurajăm asta şi nici nu ne lasă indiferenţi.
Dacă ai descoperi Internetul în secunda asta, ce ai crede despre un site ca 4chan.org?
Habar n-am. „Mişto!”, poate aş spune.
Cum ţi-a venit ideea să faci site-ul?
A fost inspirat de un site asemănător din Japonia, „Futaba Channel” (2chan.net).
Când ţi-ai dat seama că este ceva serios ce se întâmpla cu site-ul?
Când meme-urile (n.r. – materiale propagate prin e-mail şi forumuri on-line) au ajuns mainstream.
Cât de profitabil este site-ul aîn momentul de faţă?
Scoatem atât cât investim.
Ai fost criticat că încurajezi ideea de pe 4chan.org de a posta orice, oricât de mizerabil, sub anonimat? De ce oamenii care fac astfel de lucruri ar trebui să aibă un „loc” pe web fără a se şti cine sunt?
Anonimatul încurajează participarea. Şi asigură ca postările să fie judecate după conţinutul lor, nu după numele celui care postează.
Se spune că ăsta este şi viitorul presei scrise: mai mulţi străini, on-line, făcând schimb de informaţii pe net. Unii se tem că „moare jurnalismul” tradiţional. Tu ce crezi despre asta?
Poate că aşa va fi. Dar, cu siguranţă, va exista mereu un loc pentru ziare credibile, tradiţionale.
Lumea traversează o criză economică. Tu cum ai aflat prima oară despre ce se existenţa ei? Cum te afectează pe tine criza economică?
Toamna trecută, toată media americană a difuzat informaţii despre colapsul financiar
. Criza mă afectează în aceeaşi măsură cu toată lumea.
Cine crezi că va suferi cel mai mult din industria web, în timpul
acestei crize? Crezi că vor cădea mari jucători din această industrie? Pe cine ai paria?
Cei care au o singură sursă de câştig vor avea cel mai mult de suferit. Nu fac încă niciun pariu.
Ce crezi despre generaţia ta? Aici, în România, există o generaţie numită „Generaţia Cernobâl”, pentru că s-au născut în perioada accidentului nuclear de la Cernobâl. Care crezi că este momentul care caracterizează cel mai bine generaţia ta?
Cred că suntem destul de reuşiţi.
Sunt sigur că ai citit articolele despre vârsta şi identitatea ta. Chiar ai 21 de ani? Chiar te cheamă Christopher Poole? Şi, la această vârstă, ce părere ai despre alcool (vârsta majoratului în SUA este 21 de ani)?
Am 21 de ani. Numele meu este „Christopher Poole” (ghilimelele îi aparţin – n.r.). Beau rareori.
Tot cu mama ta locuieşti?
Gata, nu mai locuiesc cu ea.
Ce carte citeşti acum şi ce poţi spune despre ea?
„Moartea şi viaţa marilor oraşe americane” („The Death and Life of Great American Cities” – n.r.), de Jane Jacobs. Cred că este genială.
Ce muzică asculţi în momentul acesta? Care este cel mai slab deceniu din istoria muzicii şi de ce?
Anii 2000 sunt şi cei mai slabi, şi cei mai buni. Mult aur, amestecat cu mult gunoi.