Curioasa povestea de tradare si spionaj livrata cu maxima generozitate si lux de amanunte si imagini presei!
Din start atrage atentia aceasta transparenta a unor institutii de obicei obturate la maximum. Presa a aflat ce faceau tradatorul roman si spionul bulgar, in ce perioada, cum au fost prinsi, cum si-au recunoscut ei faptele.
Au fost oferite chiar imagini cu momentul arestarii lui James Bond in pijama si cu prima perchezitie sumara. Asa ceva mai face doar politia cand salta cate un grup de interlopi, dar in materie de spioni si servicii secrete nu s-a mai vazut.
Nici in cazul Stancev, cu puternice implicatii politice, autoritatile nu au fost atat de generoase cu amanuntele. De ce oare?
Sa trecem apoi la fondul problemei. Avem un tradator, Floricel Achim, care dadea informatii „la vrac” unui spion, cetatean bulgar rezident la Bucuresti, fost angajat al ambasadei Bulgariei la Bucuresti, care la randul lui le livra unui stat nealiat. Toate indiciile lasate cu generozitate de autoritati, para malaiata, duc spre Ucraina, desi se pare ca bulgarul lucra si pentru rusi.
Relatia era insa cunoscuta din 2005. Ce facea Floricel si despre supravegherea lui stia si Teodor Atanasiu de pe vremea cand era ministru. A fost lasat in pace inca vreo 4 ani. De ce? Pentru ca devenise, probabil un excelent instrument de intoxicare cu informatii false, adica de contraspionaj. Controlandu-l pe Floricel, serviciul armatei controla ce informatii ajung la partea adeversa si reteaua insasi. O situatie ideala.
In plus, riscul era minim. Floricel este subofiter cu ceritificat ORNIS, adica avea acces la unele informatii secrete, dupa cum am aflat radare, harti, indicative, dar in niciun caz la cele cu adevarat sensibile. Ca dovada, sumele mici cu care era platit pe „vracul de informatii”.
Surse din servicii spun, mai in gluma mai in serios, ca activitatea lui Floricel periclita, mai degraba, amplasamentul radarelor de pe DN1. Informatiile cu adevarat impact asupra securitatii nationale se afla, in general, in dosare incuiate in fisete sau seifuri si nu pot fi accesate decat cu identificari si parole, numai de catre anumite persoane si pe motive clare. La fel daca sunt cumva in format electronic.
Lovitura de imagine?
Supravegheat si cu acces la informatii controlate, de rangul al doilea, reteaua lui Floricel era mai mult utila decat periculoasa. Si atunci de ce a fost sacrificata? Explicatiile pot fi mai multe.
Pe de-o parte, serviciile secrete, in special cel al armatei, aveau nevoie de o lovitura de imagine. Cum au fost scosi Gorbunov si Gribenco din joben dupa asasinatul de la Brasov, asa a fost scos si Floricel dupa monumentalul furt de la Ciorogarla.
De aici si luxul de amanunte care a curs nestingherit catre presa, dar si o evidenta exagerare a importantei informatiilor „diseminate” de Floricel.
Pe de alta parte insa, chiar mai important, vedem un deget public, desi neoficial, indreptat catre Ucraiana. Arestarea celor doi a fost dublata de expulzarea atasatului militar al ambasadei acestei tari.
Ca o astfel de functie intr-o ambasada, mai ales dintr-un stat fost comunist, este ocupata de un spion reprezinta o banalitate, daca nu chiar o regula. Gestul radical facut acum de Bucuresti poate avea valoarea unui avertisment serios la adresa vecininului din nord cu care avem relatii din ce in ce mai aspre.
Numai in ultimele luni au existat mai mult hopuri in relatiile bilaterale. In criza gazelor, Bucurestiul a devenit un intermediar intre Rusia si UE, iar comunicarea dintre Traian Basescu si Vladimir Putin a fost cu mult mai consistenta decat si-ar fi dorit Kievul.
A urmat verdictul de la Haga in privinta delimitarii platoului continental al Marii Negre. In conditiile campaniei electorale pe viata si pe moarte din tara vecina, discursul antiromanesc calmeaza rana primita de orgoliul national. A fost, de altfel, demis ministrul ucrainean de externe care indemna la retinere si declaratii ponderate.
Ultima dovada a inaspririi relatiilor este anularea fara explicatii a vizitei presedintelui Traian Basescu la Kiev. In plus, Ucraina este acum intr-un impas si in colaborarea cu NATO, aderarea sa fiind pe moment inghetata.
Marele caz de tradare si spionaj poate, daca nu chiar