In timpul unei conferinte de presa de miercuri, Isarescu a dat cateva exemple de exagerare a efectelor crizei asupra Romaniei prin intermediul presei.
„In ultimele sase luni, am gasit Romania asezata peste tot, in cele mai diverse grupari de tari, in rapoartele care au inundat presa si televiziunea romaneasca, rapoarte facute in exterior,” a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR s-a aratat socat de comparatia facuta intre Romania si Islanda, in legatura cu deficitul extern, numind-o „fortata”.
„La mai putin de doua saptamani, am gasit Romania in alta grupare, cu tarile baltice. Pentru ca efectele negative ale crizei se simteau in aceste tari, BNR a trebuit sa intervina, aratand ca asemanarea este fortata, pentru ca avem un cadru total deosebit fata de ele. Noi avem curs de schimb flexibil, nu fix,” a spus Isarescu.
El a subliniat legatura mediatica, spunand ca zeci de mii de investitori citesc aceste rapoarte, chiar daca cei care le-au scris nu sunt in stare sa localizeze Romania pe harta Europei.
„In zona Europei de Est au fost incluse tot felul de tari, membre UE, tari post-comuniste si tari care nu fac parte din Uniune, in care situatia economica este serioasa. Nu dorim nimanui ca fenomenul de criza sa se adanceasca, mai ales daca sunt in proximitatea noastra geografica, pentru ca stim ce inseamna fenomenul de contagiune, chiar pe cale mediatica. Propagarea notiunii de criza din Europa estica creeaza o confuzie la nivelul investitorilor internationali,” a spus Isarescu.
Acesta a declarat ca aceste rapoarte, unele dintre ele intocmite de persoane pe care le cunoaste foarte bine (dand exemplul unui raport facut de o banca din Danemarca), duc la „privirea la gramada” a tarilor din aceasta zona, in functie de diverse interese.
„In timpul tensiunilor crizelor internationale au loc reasezari, se definesc zone de influenta si de alta natura. Din acest punct de vedere, si o adancire a dimensiunii mediatice a acestei crize, inclusiv in relatia cu Romania, prezinta interes,” a spus guvernatorul BNR.
El a reamintit ca Romania are un sistem bancar solid si a avut sansa sa nu fie „imbibat” cu produse toxice.
Guvernatorul BNR a spus ca Romania nu are o problema cu lichiditatea. „Pana in primavara anului trecut ne-am confruntat cu un exces masiv de lichiditate, avand probleme cu sterilizarea”, a spus Isarescu. El a adaugat ca „daca cineva spune ca este lipsa de lichiditate, sa nu credeti.”
„Ce s-a intamplat in ultima luna este foarte interesant. Eticheta de subprime ni s-a pus pe ceafa la nivelul intregii zone. Un raport al unei banci din Danemarca, cu care noi suntem foarte familiarizati, a fost reanalizat, redifuzat si s-a spus ca toata Europa de Est este subprime-ul Europei, inclusiv Romania, din cu totul alte considerente. Este o ilustrare a dimensiunii mediatice a crizei,” a incheiat Isarescu.