Bine ati venit in Noua Lume, incalzita pentru dumneavoastra cu 4 grade Celsius!, isi intampina ,,NewScientist’’ cititorii, in editia din 25 februarie.
Un grup de oameni de stiinta face un scenariu al viitorului, in cazul in care eforturile omenirii de a reduce gazele cu efect de sera vor da gres, iar incalzirea globala va continua sa afecteze clima planetara.
Viziunile acestora sunt, in mare parte, apocaliptice. O Terra desertificata, 90% din populatia planetei disparuta, la fel ca majoritatea speciilor de animale si plante. “E o viziune a viitorului pe care nu o doreste nimeni, dar care s-ar putea intampla.”
Omenirea nu va disparea, mentioneaza acestia: specia noastra va continua chiar si daca vor mai ramane din ea cateva sute de exemplare.
Publicitate
Mentinerea unei populatii globale de 7 miliarde, sau chiar mai mult, va necesita, in schimb, o organizare serioasa. In contextul in care amprenta acesteia asupra Pamantului a declansat deja o serie de reactii in lant.
Activitatea umana a avut un impact atat de mare asupra climatului incat un grup de cercetatori a propus ca perioada incepand cu secolul al XVIII-lea sa fie incadrata intr-o noua era geologica. “Ar putea fi numita Antropocen”, spune chimistul laureat cu Nobel Paul Crutzen, de la Institutul Max Planck din Germania. Alaturi de colegul sau, Eugene F. Stoermer, de la Universitatea Michigan, savantul prevedea un viitor sumbru : „Urbanizarea a crescut inzecit in ultimul secol. In cateva generatii, omenirea va epuiza resursele fosile care au fost generate in sute de milioane de ani”.
Planeta s-ar putea praji in 2050
O crestere cu 4°C e foarte posibila in viitor. Raportul din 2007 al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), din cadru ONU, prezice un salt intre 2 si 6,4°C. Potrivit simularilor pe calculator, am putea praji planeta cu 4°C pana in 2100. Unii oameni de stiinta cred ca am putea ajunge acolo chiar in 2050.
Patru grade nu par mult: de altfel, e mai putin decat diferenta obisnuita dintre noapte si zi. “Suna chiar placut, e ca si cum te-ai muta la Boston sau te-ai pensiona in Spania. O crestere globala a temperaturii planetei este insa un subiect cu totul diferit”, explica cei de la ,,NewScientist’’.
Va face Terra de nerecunoscut, dau verdictul oamenii de stiinta.
Concluziile celor 2.500 de experti din cadrul IPCC sunt, de altfel, catastrofice: temperatura medie globala a crescut cu 0,74% in ultima suta de ani, 11 din ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi din 1850 incoace.
“Climatologii sunt de doua feluri. Cei precauti, care ne tot spun sa reducem emisiile si nici macar nu vor sa se gandeasca la temperaturile globale crescute. Si cei care ne sfatuiesc sa fugim incotro vedem cu ochii, pentru ca suntem condamnati”, spune Peter Cox, care studiaza dinamica climatului la universitatea britanica din Exeter. „Eu sunt la mijloc. Trebuie sa acceptam ca schimbarile sunt inevitabile si sa incepem sa ne adaptam”.