Şeful statului este acuzat, într-un articol din „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, că „a abandonat în mod evident intenţia sa de a lucra cu insistenţă la o înnoire a clasei politice“.
„Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) analizează, vineri, într-un articol semnat de corespondentul pentru Europa de Est, Karl Peter-Schwartz, intitulat „Haită de lupi carpatini la putere”, lupta care se dă în aceste zile pentru preluarea puterii de către guvernarea PDL-PSD. „Puterea se împarte într-un nou mod la Bucureşti de când guvernează marea coaliţie dintre PDL şi PSD. Înainte, pe moştenitorii politici ai lui Ceauşescu îi unea ura faţă de preşedintele Băsescu, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei şi procurorul-şef Daniel Morar, numit de aceasta în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acum, când tocmai Băsescu le-a făcut posibilă reîntoarcerea la putere, postcomuniştii se aruncă unul împotriva altuia cu o ură ce aduce mai degrabă a haite de lupi carpatini decât a intrigi complicate de palat bizantin“, comentează ziarul german, citat de NewsIn.
FAZ aminteşte de ameninţarea telefonică a lui Miron Mitrea că îşi va „înfige colţii în beregata“ lui Mircea Geoană, pentru că nu a obţinut postul de vicepreşedinte al Senatului ce a revenit lui Dan Voiculescu, „fost om al Securităţii şi agent valutar al lui Nicolae Ceauşescu“.
„România are o problemă cu corupţia – dar printre politicieni nu atât corupţia în sine este percepută ca problemă, cât ruşinea de a fi o ţară sub monitorizare specială a UE din această cauză.
Publicitate
Fostul guvern al premierului Tăriceanu a stopat practic lupta anticorupţie după ieşirea de la guvernare a PDL. Tocmai în acest domeniu noul guvern al premierului Emil Boc a demonstrat continuitate, preluându-l pe fostul ministru al Justiţiei“, acuză FAZ. „În cercurile PSD se vorbeşte de un plan special, prin care să i se propună chipurile Comisiei Europene un troc: câţiva politicieni de rang înalt să ajungă în tribunal, iar în schimb Executivul european să încheie monitorizarea şi restul cazurilor să fie clasate. Pentru PSD, un efect pozitiv secundar ar fi că ar putea scăpa de fostul premier Adrian Năstase, care lucrează prea evident la reîntoarcerea sa în prima ligă a puterii. Iar în Parlament, toţi cei cărora DNA le este pe urme vor putea răsufla uşuraţi“, mai scrie cotidianul german.
Nici democrat-liberalii nu scapă necriticaţi. „Lăcomia PDL nu este mai puţin puternică faţă de cea a PSD. (…) Ca şi PSD, PDL are rădăcinile în Frontul Salvării Naţionale, care a preluat puterea în haosul revoluţiei şi loviturii de stat din decembrie 1989. Vechile reţele comuniste, care ani de-a rândul au blocat democratizarea şi reformarea societăţii, sunt din nou la putere“, constată FAZ, care îl ia la ţintă şi pe Traian Băsescu. „Marele mister al politicii interne româneşti este cum a putut preşedintele Băsescu să fie de acord cu o asemenea coaliţie. Chiar el a recunoscut apoi la o emisiune tv că prin asta a pierdut 80% din alegătorii săi. Nu mai e sigur nici măcar că va mai candida în toamnă pentru un al doilea mandat“, scrie FAZ, constatând că preşedintele „a abandonat în mod evident intenţia sa de a lucra cu insistenţă la o înnoire a clasei politice”. Autorul articolului menţionează totodată că un indicator important pentru lupta anticorupţie este modul în care vor acţiona autorităţile de la Bucureşti în privinţa înnoirii mandatului lui Daniel Morar în fruntea DNA.