n discursul de azi, noul preşedinte este aşteptat să se dezică de politicile neoliberale ale Administraţiei Bush şi să militeze pentru supravegherea economiei de către stat
Noul lider de la Casa Albă avertizează că efectele crizei nu vor fi depăşite într-un an
Sub povara aşteptărilor pozitive legate de preşedinţia lui pe care le au 70% dintre americani – în timp ce 92% se plâng că economia este într-o stare foarte proastă, iar 83% declară că o duc mai rău decât acum cinci ani, potrivit unui ultim sondaj New York Times/CBS – Barack Obama va îndemna, astăzi, la „responsabilitate”.
În discursul de după depunerea jurământului, o tradiţie stabilită de la primul preşedinte, George Washington, Obama ar dori să tempereze euforia care a cucerit întreaga planetă de la 4 noiembrie încoace. Cuvântarea sa va fi impregnată cu „noţiunile de responsabilitate şi repunere a ţării pe un făgaş normal”, a anunţat noul purtător de cuvânt de la Casa Albă, Robert Gibbs, citat de Fox News. Mai explicit, secretarul general, Rahm Emanuel, consideră că Obama le va spune conaţionalilor că a venit momentul ca America să renunţe la principiul „laissez faire”, care a marcat cei opt ani ai lui George W. Bush. Statul ar trebui să supravegheze mai atent activitatea economică şi să nu mai spere în zadar că pieţele „se vor autoregla”, lucru care nu s-a întâmplat. În realitate, o piaţă lăsată complet liberă a permis apariţia speculaţiilor cu ipoteci a căror rambursare era nesigură, acestea au atras mai întâi o criză imobiliară, apoi a urmat prăbuşirea acţiunilor pe Wall Street şi, în fine, actuala recesiune economică.
Fără promisiuni miraculoase
„Nu este nicio îndoială că drumul nostru va fi lung, iar urcuşul abrupt”, le-a spus Obama americanilor, duminică, într-un discurs ţinut la picioarele statuii lui Abraham Lincoln, de la Memorialul din Washington dedicat acestui preşedinte. În acelaşi loc unde Martin Luther King a rostit celebrul discurs „Am un vis” (în 1963), Obama şi-a reafirmat credinţa că „orice este posibil în America”.
Noul preşedinte a sintetizat în două propoziţii realitatea („Ţara noastră este în război. Economia este în criză”), explicând că provocările pe care vrea să le înfrunte nu vor fi depăşite într-un singur an şi că americanii trebuie să se aştepte inclusiv la „eşecuri şi false începuturi, zile care vor testa hotărârea noastră fundamentală ca naţiune”.
Fără a promite soluţii miraculoase în privinţa economiei, Obama şi-a mai exprimat o dată crezul că „americanii ar putea să se recunoască pe sine unul într-altul”, încât toţi să acţioneze unit pentru binele ţării. Pentru a reda unitate Americii, profund divizată în „era lui George W. Bush”, Obama mizează şi pe uriaşa reţea de 13 milioane de voluntari din campania electorală. Potrivit The Times, aceşti „activişti” ar trebui să facă presiuni, la nivel de circumscripţii, pentru ca fiecare congresman să accepre proiectele de relansare economică ale preşedintelui, care este convins că nu poate reforma America din temelii fără sprijinul Congresului.
Vedetele lumii, fani Obama
Vedete din toată lumea, cu milioane de fani, îl admiră într-atâta pe Obama, încât, duminică, au venit să-şi declare dragostea pentru noul preşedinte, cu o intensitate cel puţin egală cu aversiunea pentru predecesorul său. Legende ale muzici precum Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Beyonce, Mary J. Blige, Jon Bon Jovi şi Shakira au ţinut să-i cânte lui Obama, duminică. Însă Bono – vocalistul trupei U2 şi considerat un „rocker-politician” datorită activismului său în combaterea sărăciei şi a încălzirii globale – a exprimat toate superlativele legate de noul preşedinte. Triumful lui Obama ar reprezenta, crede Bono, nici mai mult, nici mai puţin decât fructificarea „visului irlandez, visului european, visului african, visului israelian şi de asemenea, a visului palestinian”.
„În ciuda sarcinii enorme care stă înaintea noastră, stau astăzi mai plin de speranţă decât oricând că SUA vor rezista, că visul fondatorilor va trăi în zilele noastre” – Barack Obama, preşedintele SUA