Presedintele Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca Elena Udrea a beneficiat de 12 contracte cu RA-APPS de consultanta juridica si onorarii de reprezentare in instanta in valoare totala de 2,35 miliarde lei. Elena Udrea a primit 12 din cele 23 de contracte incheiate de RA-APPS, in perioada 2001 – 2006. Concluzia raportului a fost ca toate aceste contracte, in valoare de cinci miliarde de lei, au fost incredintate direct, „fara nici un criteriu” catre mai multe cabinete de avocatura “fara a se respecta principiul utilizarii eficiente a banilor publici, liberei concurente si transparentei”.
„Chiar daca acum condamna aceea perioada, Elena Udrea a fost unul dintre principalii beneficiari ai clientelei politice a PSD in perioada 2001 – 2004”, a declarat Cristian David.
Autoritatea de Control a Guvernului a efectuat, in perioada noiembrie – decembrie 2006, verificari privind legalitatea, oportunitatea si executarea contractelor de asistenta juridica incheiate de catre Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) in perioada 2000-2006.
Potrivit raportului de control intocmit, RA-APPS a incheiat in perioada metionata 23 de contracte de asistenta juridica nerespectand principiile liberei concurente, eficientei utilizarii fondurilor publice si cel al transparentei. Mai mult, incheierea contractelor de asistenta juridica cat si onorariile in suma totala de 511.308,29 RON (5.113.082.991 ROL) au fost decise arbitrar de conducerea RA-APPS.
In anul 2001, RA-APPS a incheiat doua contracte de consultanta juridica cu cabinetul de avocatura “Grigore Simion si Asociatii”, unul de 15.000 USD, iar celalalt pentru asistenta juridica generala taxata cu 1.000 USD/luna pe o perioada de 18 luni.
In 2002, cabinetul “Grigore Simion si Asociatii” mai primeste inca doua contracte pentru reprezentarea in instanta a RA-APPS in doua litigii, pentru care primeste un onorariu de 21.000 USD si respectiv 200 milioane lei, platiti in doua transe.
Cabinetul individual al Elenei Gabriela Udrea intra in gratiile conducerii RA-APPS in anul 2003, cand primeste doua contracte de reprezentare in instanta. Pentru primul contract Elena Udrea primeste 310 milioane lei, platite la 8 zile de la semnarea actului. Pe 22 decembrie 2003, incheie un al doilea contract pentru care primeste un onorariu de 60 milioane lei. Cristian David ca, in acest caz, nu s-a gasit nici un act care sa demostreze cauza si obiectului vreunui dosar la care sa fi lucrat Elena Udrea.
In 2004, RA-APPS incheie 12 contracte de consultanta juridica si reprezentare in instanta cu mai multe cabinete de avocatura si achita onorariile dupa cum urmeza: Stefanica Dutu (215 mil. Lei), Elena Gabriela Udrea (195 mil. lei), Elena Gabriela Udrea (150 mil. lei, reprezentarea in instanta fiind facuta de juristii institutiei), Elena Gabriela Udrea (395 mil. lei, pentru un proces desfasurat in Franta cu alta firma de avocatura), Elena Gabriela Udrea (400 mil lei, pentru o contestatie respinsa de instanta), Elena Gabriela Udrea (10, 50 si 160 mil. lei, pentru un proces preluat de juristii institutiei), Elena Gabriela Udrea (250 mil. lei, pentru o cauza suspendata la Tribunalul Bucuresti), Elena Gabriela Udrea (250 mil. lei, pentru un proces care continua si in prezent), Elena Gabriela Udrea (120 mil. lei, pentru un dosar care nu se gaseste in arhiva institutiei), Vasile Deleanu (20 mil. lei).
In 2005, RA-APPS se foloseste numai de serviciile cabinetului de avocatura “Campeanu si Asocatii” intr-un dosar finalizat prin punerea in posesie a Regiei fara a fi necesare o executare silita.
In 2006, Regia a incheiat patru contracte de consultanta si asistenta juridica: Maria Roman (5 mil. lei), Musat si asociatii (311 mil. lei), Tuca, Sbircea si Asociatii (113 mil. lei, in dosarul Dracula Park, si 290 mil. lei, pentru asistenta juridica taxata cu ora).
Cristian David a mai declarat ca, in concluziile raportului, s-a urmarit legalitatea, oportunitatea si executarea contractelor de asistensa juridica. “Toate contractele au fost acordate arbitrar si nu s-a urmarit nici o procedura care sa asigure respectarea principiului utilizarii eficiente a banilor publici, liberei concurente si transparentei. S-a descoperit ca, in anumite cazuri, onorariile au avut un cuantum disproportionat in comparatie cu complexitatea cauzelor iar sumele au fost achitate fara a exista dovezi ca serviciile au fost prestate. Mai mult, cea mai mare parte a facturilor emise nu poarta viza controlului financiar preventiv. In multe cazuri, gradul de dificultate al litigiilor in care era implicata RA-APPS nu justificau externalizarea serviciilor de asistenta juridica si angajarea unor cabinete de avocatura.”
Presedintele A.C.G. a adaugat ca “responsabilitatea pentru aceste contracte o poarta directorii care s-au suuccedat intre 2001 si 2006. Urmarirea acestor contracte trebuia facuta de directorul general, directorul economic si directorul juridic. Secretariatul General al Guvernului va lua masurile administrative necesare, iar RA-APPS va trece la recuperarea banilor pentru serviciile neprestate”.
Intrebat de jurnalisti daca se vor depune si plangeri penale, Cristian David a raspuns ca “nu se pune problema sesizarii Parchetului General”.
De asemenea, ACG propune ca RA-APPS sa stabileasca proceduri clare pentru incheierea contactelor de asistenta juridica cu respectarea principiilor utilizarii eficiente a banilor publici, liberei concurente si transparentei.
sursa: Amos News