Poliţiştii craioveni acuză geografia pentru transformarea oraşului în poligon de trageri: ei spun că vinovată este învecinarea cu Bulgaria, ţară unde pistoalele cu bile de cauciuc şi cele cu gaze se cumpără la liber, cu doar câteva zeci de euro.
Emil Bană, poreclit “Banană” (foto), este beizadeaua unui instructor auto din Craiova. El a ameninţat forţe de ordine sau simpli cetăţeni cu pistolul, însă capii poliţiei doljene îl consideră un simplu “derbedeu”.
Cazul lui Banană, mărunt infractor aspirant la statutul de interlop, demonstrează însă că toleranţa poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor este cea care le permite puştilor să viseze că într-o zi vor prelua ştafeta de la actualii lideri de clanuri mafiote.
Derbedeu, teribilist, dar nu interlop
Banană, cum este poreclit Emilian Bană, are 23 de ani, a terminat 12 clase şi supravieţuieşte financiar din mici comisioane şi tranzacţii neimpozabile.
“Cumpără o maşină dintr-o parte şi o vinde în altă parte”, spune unul dintre cunoscuţii săi. În doi ani i s-au deschis cinci dosare penale, fiindcă a fost prins cu săbii, cuţite şi pistoale în timpul unor altercaţii.
Cu toate astea, marea problemă în ochii autorităţilor, atunci când vine vorba de acest mic infractor în serie, pare să fie una terminologică: “Banană nu este un interlop, ci un derbedeu! De altfel, noi nu avem la Craiova interlopi, aşa cum sunt Cămătarii în Bucureşti”, spune comisarul – şef al poliţiei doljene, Gheorghe Bică, puţin după ce oraşul a fost paralizat de cortegiul funerar al lui Mihai Pârvu, zis Caiac (foto).
“Nu este un interlop, este doar teribilist”, crede şi Liviu Ţiulescu, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Dolj. Un subinspector care s-a lovit la propriu şi la figurat de Banană îl include pe tânăr în categoria lui Covei junior (fiul lui Marin Covei, judecător la Curtea de Apel Craiova) – copii cărora li se permit multe, graţie poziţiei sociale a părinţilor:
“Tatăl lui Banană este instructor auto şi ăştia au la noi o anumită influenţă”, explică sub protecţia anonimatului poliţistul.
Mascaţi chemaţi să-i salveze pe poliţişti de Banană
Primul dosar penal i-a fost deschis în 2006, după un accident uşor de circulaţie. S-a ciocnit cu un alt autoturism, s-a înfuriat pe şofer şi l-a ameninţat cu sabia.
La sediul Poliţiei rutiere i-a mai tras câteva bărbatului, apoi s-a luptat cu poliţiştii care au încercat să-l oprească să părăsească sediul. Pentru a-l potoli pe Banană, înregimentaţii au cerut interveneţia mascaţilor.
Cei doi poliţişti n-au considerat necesar să depună plângere, iar unul dintre ei susţine c-a aflat abia de la reporterii “Adevărul” că Banană a fost cercetat pentru ultraj la adresa sa. Dosarul penal pentru ultraj împotriva ofiţerilor, infracţiuni la regimul armelor (din cauza sabiei “din metal gri”) şi ameninţare cu sabia a fost deschis de procurorul de serviciu.
Tânărul s-a ales doar cu o amendă administrativă de 1.000 lei. În mai 2007, Banană s-a supărat iar pe un şofer, i-a spart parbrizul cu tocul unui pistol, iar locuitorii din zonă au declarat că s-au tras focuri de armă.
Echipa sosită a găsit un pistol Ekol Grizzly (care fusese folosit în disputa respectivă), aruncat la câţiva metri de locul unde a fost prins tânărul. Bană a negat însă că acesta i-ar fi aparţinut. În autoturism s-a descoperit încă un Ekol Grizzly de 9 mm modificat şi patru cartuşe fabricate artizanal.
Tânărul a pretins că nu ştie cum a ajuns arma în autoturismul său. După studierea cazului şi a “conduitei învinuitului” procurorul Mădălina Ciucă a decis că “fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, iar învinuitul poate fi educat fără a i se aplica o pedeapsă”.
Ca atare, Banană a primit iar doar o amendă de 1.000 lei. Mădălina Ciucă a refuzat să discute cu reporterii “Adevărul”.
S-a ascuns, ca să scape de acuzaţii
Rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul din luna mai a fost dată în noiembrie 2007, după ce un alt conflict armat a zguduit Craiova şi l-a determinat pe ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, să ceară toleranţă zero pentru pistolarii doljeni.
Este vorba depsre aşa-numitul scandal de la IML, din 20 august 2007, când tinerii care gravitează în jurul “Frăţia” şi “Mândria” s-au vânat reciproc pe străzile oraşului. S-au tras focuri de armă la Institutul Medico-Legal şi la Spitalul Judeţean, iar două persoane au fost rănite grav.
Banană s-a numărat printre pistolari, alături de prietenii săi Impresie (Alin Nicolae, 22 ani) şi Costin Dascălu (20 de ani), toţi trei aspiranţi la statutul de locotenenţi ai lui Erico Constantinescu, liderul “Mândriei” (clan care-şi dispută Craiova cu “Frăţia”, din care a făcut parte Caiac).
Banană a recunoscut iniţial, în faţa poliţiştilor, că a tras în adversarii din banda adversă. Arestat preventiv de Judecătoria Craiova, Emilian Bană a fost eliberat la recurs, după numai o zi, de magistraţii Tribunalului, fără a i se interzice părăsirea localităţii sau ţării.
Aşa se face că poliţiştii nu ştiu să spună în momentul de faţă unde a dispărut Banană. Pe la începutul anului trecut, aceştia auziseră că ar fi plecat din ţară. Mama lui i-ar fi spus însă unui poliţist că tânărul s-a retras în satul iubitei, ca să stea departe de probleme, până la stingerea cazului.
Dosarul lui Banană a fost disjuns de cel al lui Impresie şi Dascălu (acuzaţi de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor). Tânărul este învinuit de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, riscând să stea şapte ani la închisoare.
Cruciada împotriva “derbedeilor” Craiovei
După ce ecoul focurilor de armă trase la Craiova a ajuns la Bucureşti, poliţiştii şi magistraţii doljeni au înţeles că puştii “teribilişti” de azi pot deveni mafioţii de mâine, şi au început să aplice legea.
Au deschis “Cruciada 1” şi “Cruciada 2”, operaţiuni de identificare şi instrumentare a tuturor “incidentelor” în care au fost implicaţi circa 20 de tineri problemă din Craiova.
Pentru a construi cazuri beton împotriva lor, autorităţile au scotocit prin fişiere după dosare vechi prin care să demonstreze, astfel, în instanţă, profilul violent al tinerilor.
Aşa s-a descoperit scandalul din discoteca Miraj, din octombrie 2006, când Banană, Impresie şi grupul lor de prieteni, înarmaţi cu săbii şi cuţite, au devastat discoteca şi i-au înfipt unui tânăr de acolo o sabie în fesă. Cazul Miraj s-a conexat la dosarul IML, pentru a-i da greutate.
Acuze reciproce între poliţişti şi procurori
Poliţiştii şi procurorii craioveni se acuză reciproc în privinţa lui Banană. Primii spun că procurorii sunt “buba în nestăpînirea infractorilor”, iar interlopii rămân în libertate din cauza modului original în care interpretează aceştia legea.
De cealaltă parte, procurorii acuză felul în care poliţiştii probează acuzaţiile, spunând că ofiţerii nu sunt în stare să aducă dovezile necesare unei condamnări în instanţă.