Cei care au depus bani la CEC pentru autoturisme vor fi despagubiti pana la finele anului
Toate persoanele indreptatite care au depus bani la CEC pentru achizitionarea de autoturisme, inainte de 1989, isi vor primi banii inapoi, indexati cu rata inflatiei, pana la finele anului 2008, a anuntat luni ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Cei care au depus bani la CEC pentru autoturisme vor fi despagubiti pana la finele anului
‘Astazi este o zi istorica pentru multi romani. Vom incheia o etapa stanjenitoare pentru autoritatile post-decembriste ale Romaniei si plina de disconfort pentru cei care si-au solicitat drepturile. Despagubirea se va realiza prin emiterea de titluri de stat de catre Ministerul Economiei si Finantelor, cu valoarea totala egala cu valoarea despagubirilor, indexata cu inflatia. Statul este cel care efectueaza despagubirile’, a precizat Vosganian, intr-o conferinta de presa.
Ministrul a subliniat ca o noutate fatade varianta initiala a Ordonantei privind despagubirea acestor deponenti la CEC este faptul ca despagubirea se va acorda intr-o singura transa, si nu in doua, cum se stabilise initial.
Numarul total al celor ce vor primi despagubiri este de 37.462 persoane, fiind despagubiti inclusiv cei care au depus bani pentru alte marci de autoturisme, in afara de Dacia. Valoarea totala a despagubirilor este de 760 milioane lei, media fiind de circa 200.000 milioane lei vechi/deponent, suma variind in functie de procentul depus la CEC.
‘Aceasta inseamna ca media va fi de 5.500 – 6.000 euro/persoana. Consider ca despagubirea este cu totul acoperitoare’, a explicat Vosganian.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a aprobat, in 2007, un memorandum potrivit caruia despagubirile se vor face sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC cu scadenta la un an de la data intrarii pe piata a emisiunii.
Documentele pentru primirea de despagubiri de la CEC pot fi depuse din 3 martie
Persoanele care au depus bani la CEC pentru achizitionarea de autoturisme, in perioada 1966- 1992, se pot prezenta la ghiseele CEC, incepand din 3 martie 2008, pentru face demersurile necesare in vederea recuperarii banilor, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni, Radu Ghetea.
‘Am hotarat ca, incepand cu 3 martie, posesorii de CEC-uri se pot prezenta la ghiseele CEC pentru a clarifica situatia juridica. Odatacu clarificarea situatiei, banca va emite un document (confirmare care atestadreptul posesorului de a primi suma cuvenita) care va stipula cine are dreptul sa primeascabanii, in ce relatie juridica se afla persoane cu cel care a depus banii etc’, a explicat Ghetea.
Potrivit lui Ghetea, in intreaga tara sunt disponibile un numar de 70 ghisee CEC unde potentialii beneficiari se pot adresa pentru a depune documentele necesare.
Totodata, presedintele CEC a mai spus ca s-a hotarat ca serviciile prestate de notari in acest sens vor fi gratuite pentru a usura situatia acestora.
‘Am hotarat, impreuna cu Uniunea Notarilor Publici din Romania, ca, dat fiind ca aceasta este
o actiune cu caracter social, notarii, prin delegare, sa se deplaseze la unitatile CEC pentru a asigura gratuit consultanta de specialitate si redactarea documentelor (procuri)’, a adaugat Ghetea. Masura a fost luata intrucat, potrivit lui Ghetea, circa 30 la suta dintre deponenti nu sunt deplasabili (fiind in varsta) sau chiar au decedat.
‘Sunt oameni care nu sunt deplasabili, care trebuie sa dea imputerniciri, procuri, sunt persoane care lucreaza in strainatate. Estimez ca circa 30 la suta dintre deponenti nu mai pot veni personal’, a mai spus Ghetea.
Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, banii vor fi acordati intr-o singura transa, si nu in douatranse, asa cum a fost prevazut initial.
‘Fata de varianta initiala, in care am prevazut acordarea despagubirilor in doua transe, vom da toate despagubirile intr-o singura transa. La finele anului 2008 toate persoanele indreptatite isi vor primi sumele cuvenite’, a explicat Vosganian.
Deponentii vor putea intra in posesia despagubirilor incepand din 21 decembrie 2008. Acestia au posibilitatea sa aleaga modalitatea de transfer a banilor fie prin intermediul unui cont privilegiu, fie prin cont de depozit, fie prin cont curent, care vor putea fi deschise pe numele posesorului. Persoanele care nu pot se depuna documentatia necesara pana la 21 decembrie, se pot prezenta si dupa aceastadata la unitatile CEC.
In cazul in care exista mai multe persoane care au drept asupra despagubirii (cotitulari, mostenitori multipli, cesionari), acestia trebuie sa-si clarifice mai intai la notarul public drepturile lor, respectiv sa imputerniceasca o singura persoana care sa se prezinte la ghiseele CEC.
Pentru a intra in posesia banilor, titularii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele necesare.
Potentialii beneficiari ai despagubirilor trebuie saprezinte CEC-ul cu limita de suma in original si buletinul sau cartea de identitate in original. In situatia in care exista doi sau mai multi cotitulari, daca sunt amandoi in viata, trebuie sa se prezinte doar unul dintre ei, cu CEC-ul si cartea de identitate al imputernicitului (cel care se prezinta), copia cartii de identitate a celuilalt cotitular, precum si procura speciala autentica.
In situatia beneficiarului unic mostenitor, acesta se va prezenta cu CEC-ul in original, cartea de identitate si certificatul de mostenitor.