Un număr de 19 persoane nu au trecut testele Poligraf efectuate, anul trecut de specialistul din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Arad, dintr-un total de 71 persoane testate, transmite corespondentul AMOS News. Purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, inspector principal Camelia Tuduce, a precizat, marţi, că specialistul în tehnica poligraf şi-a adus o contribuţie importantă la rezolvarea unor cauze penale în care autorii erau necunoscuţi, fie prin recunoaşterea directă a persoanelor testate, fie prin orientarea anchetei pe anumite piste în cazul persoanelor nesincere. „La Poligraf au fost testate 71 persoane în 48 cauze, din care 19 persoane au rezultat ca «nesincere», iar 13 persoane au recunoscut comiterea faptelor pentru care erau anchetaţe. Au fost întocmite 56 rapoarte de constatare”, a precizat inspector principal Camelia Tuduce.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Arad a menţionat că în urma testului Poligraf au fost descoperiţi doi bărbaţi care au încercat să disimuleze decesul unei persoane în accident feroviar. „În data de 29 iunie 2008, lucrătorii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Timişoara, au fost sesizaţi telefonic de mecanicul trenului automotor de persoane care circula pe relaţia Giera – Jebel, despre faptul că a trecut cu automotorul peste o persoană în apropierea semnalului prevestitor de la ieşirea din Staţia CFR Ciacova spre Jebel. Persoana respectivă a fost dusă de urgenţă la spital, având braţul drept secţionat. Deşi în prima parte a anchetei s-a luat în calcul ipoteza unui accident feroviar, din investigaţii a rezultat că realitatea ar fi cu totul alta”, a spus inspector principal Camelia Tuduce. Pentru documentarea cazului, stabilirea unor piste de lucru şi eliminarea unor contradicţii s-a dispus şi testarea poligraf a doi suspecţi, testare care s-a realizat la IPJ Arad de un specialistul psiholog. „În urma testării poligraf, unul din cei doi suspecţi a recunoscut faptul că ei sunt cei care au pus victima pe calea ferată pentru a disimula moartea acesteia într-un accident feroviar, iar în cazul celuilalt suspect testul poligraf a dat concluzia de «nesincer»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad.
Poligraful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad a fost inaugurat în anul 2006, iar testele sunt făcute de un ofiţer psiholog criminalist, specializat în tehnica de detecţie psihofiziologică a minciunii. Pentru întregul laborator de detecţie a comportamentului simulat, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad a cheltuit 35.000 lei.
Sursa: newsar