CET Arad La control!
ARAD – Directorul Cornel Secianschi vorbeşte de un prejudiciu estimat la 2,4 milioane de lei.
CET-ul Arad, sub anchetă
Ieri, la Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET) a izbucnit un imens scandal financiar. În condiţiile în care unitatea a ajuns cu conturile blocate din cauza unor datorii la furnizorul de cărbune, noul director Cornel Secianschi a chemat organele de control.
„Acum este momentul 0. Vrem să ştim ce nereguli au fost şi să vedem de unde se poate recupera paguba produsă”, ne declara marţi directorul CET.
Actele centralei au fost luate la puricat de comisarii Gărzii Financiare, Serviciul de Investigaţii Fraude din cadrul Poliţiei şi de către Curtea de Conturi.
Secianschi estimează daunele produse companiei în urma unor contracte neperformante la 2,4 milioane de lei noi.
„Am fost mandatat de Consiliul de Administraţie al societăţii să angajez un avocat care să ne reprezinte, deoarece vrem să recuperăm pagubele de la cei vinovaţi. Este vorba despre nişte achiziţii de cărbune încă din anul 2007, contractele fiind încheiate cu majorare de preţ la 30 de zile. Din cauza acestor contracte neperformante am ajuns cu conturile blocate, iar oficiul juridic a stat cu mâinile în sân, neluând nicio măsură. Estimăm că s-a produs în prejudiciu de 1,8 milioane de lei, iar cu tot cu penalităţi, suma ajunge la 2,4 milioane de lei”, susţine Secianchi.
Poliţia cercetează
La rândul său, comisarul-şef Nicolae Bătrân, şeful Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad confirmă demararea unor verificări, dar ne-a declarat că în momentul de faţă nu ne poate da prea multe detalii. „Verificăm nişte achiziţii de păcură şi cărbune începând cu 2006. S-au făcut verificări preliminare la SNL Oltenia, care a livrat marfa. Mai avem multe acte de verificat, astfel încât nu putem deocamdată să ne pronunţăm”, afirmă Bătrân.
Barniciu, cu sufletul împăcat
Contactat telefonic, Lucian Barniciu, fostul director al CET, spune că nu ştie nimic de prejudiciu invocat de Secianschi şi nici de contractele neperformante. „La 1 Decembrie, când am ieşit la pensie am predat societatea cu depozitele de păcură şi cărbune pline, combustibilul fiind calculat să ajungă până la 15 aprilie, drept pentru care sunt cu sufletul împăcat. Când am plecat, CET-ul nu avea conturile blocate. Sigur, au fost şi datorii, dar trebuiau eşalonate şi plătite pe moment ce se consumă păcura şi cărbunii. În rest, nu ştiu nimic de niciun control şi de nicio problemă”, a încheiat Barniciu.
L.S.