Libertatea nu înseamnă să faci ceea ce vrei ci ceea ce se cuvine.
Papa Ioan Paul al- II-lea
Una din problemele actuale ale tinerilor este şi înţelegerea greşită a libertăţii care poate avea pentru ei cel putin două înţelesuri şi anume: libertatea ca posibilitate de a face ceea ce vrei, indiferent de riscurile la care eşti expus şi libertatea de aţi asuma o responsabilitate fată de o acţiune după propria voinţă sau posibilitate de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile legii.
Şi totuşi această libertate nu este deplină, desăvârşită, pentru că libertatea nemărginită o au cei care trăiesc în şi cu Dumnezeu iar această libertate se concretizează în Biserică prin Sfintele Taine mai exact prin Sfânta Împărtăşanie.
Dar haideţi să vedem de ce libertatea deplină se află în Dumnezeu şi nu la oameni. Când Dumnezeu l-a făcut pe om, l-a făcut după chipul şi asemănarea Sa, de aici înţelegem că Dumnezeu S-a înpărtăşit omului şi că i-a dat putere peste toate vietăţiile pământului practic era singutrul care nu era sub stăpânire, dar Dumnezeu i-a cerut un singur lucru, să nu mănânce din pomul cunoştiinţei binelui şi al răului pentru că va muri. Omul n-a ascultat şi drept pedeapsă a fost izgonit din rai. Din cele relatate putem observa că Dumnezeu pâna şi-n acest loc l-a lăsat liber să aleagă. Observăm, practic că omul încă din rai avea libertate dar a folosit-o incorect în sensul că Adam a avut de ales între viaţa veşnică şi moarte. Iată dar că libertatea exista încă de la creaţie. După învierea Mântuitorului când întreaga fire umană a fost restabilită, apare libertatea omului ca fiind desăvârşită în şi cu Dumnezeu. Când trăieşti cu Hristos poţi să faci ceea ce vrei pentru că în acest caz a face ceea ce vrei înseamnă a păzi poruncile şi a face bine iar nu în ultimul rând libertatea înseamnă păstrarea adevărului care după cuvintele Mântuitorului adevărul ne face liberi: Adevărul vă va face pe voi liberi.(Ioan 8, 32)
Libertatea mai implică şi voinţa care ne stimulează la faptă, la fapta bună. Libertatea voinţei– spune Sfântul Ioan Gură de Aur- este fapta care ne conduce. Prezentând acestea putem spune că libertatea se concretizează şi se desăvârşeste în Dumnezeu. Mulţi tineri cred că a fi liber înseamnă să faci ceea ce vrei, indiferent de situaţie.
Auzisem nu de mult o afirmaţie a unui tânăr care spunea că: noi ar trebui să facem ceea ce vrem că numai aşa putem învăţa, din greşeli. Nu-mi propun să-l contrazic pe acest tânăr, cu siguranţă din greşeli se trag cele mai bune învăţăminte, dar de la a învăţa din greşeli până la a face ceea ce vrei e o cale lungă şi implică responsabilitatea fiecăruia. Nimeni nu te impiedică să faci ceea ce vrei da la sfârşit vei da socoteală pentru faptele comise şi poate că va fi prea târziu.
Haideţi să concretizăm libertatea, pe care şi-o doresc unii tineri din zilele noastre şi să luăm câteva exempe de libertate greşit înţeleasă, să zicem problema drogurilor. Orice tânăr este liber să le consume sau nu dar in cazul in care le consumă suportă consecinţele legii, care cu părere de rău trebuie să spunem că se ocupă doar de interzicerea lor si nu de stoparea traficului si a traficanţilor şi prea puţin de reabilitarea toxicomanilor. Pentru câteva clipe de extaz, cum zic unii toxicomani, îţi distrugi atât trupul cât şi sufletul. Iată dar un tip de libertate greşit înţeleasă. Alt exemplu ar fi problema avortului, care din capul locului trebuie să spunem că e foarte des practicat chiar cu susţinerea statului. Libertatea ta, în acest caz există, dar libertatea pe care pretinzi că o ai oare nu subminează libertatea fătului care pe bune vorbind este omorât cu sadism de medicul ginecolog, în urma voinţei tale. Din punctul meu de vedere avortul este cea mai cumplită crimă pe care o poate face o persoană petru că aici avem deaface cu lipsirea de libertate şi de apărare a fătului. Astfel ce cred că-i bine petru o persoană e rău pentru alta. Am prezentat aceste exemple pentru a putea vedea cât mai clar că ceea ce numesc unii tineri a fi libertate, de fapt e distrugere atât a trupului cât şi a sufletului.
Pentru tinerii care vor să descopere adevărata libetrate propunem o alternativă la cele prezentate şi anume cea a Bisericii, a libertăţii desăvârşite unde nimeni nu ţi-o poate submina şi unde certitudinea că esti liber o demonstrează chiar Mântuitorul Hristos, care a murit şi a înviat pentru păcatele noastre dăruindu-ne libertatea libertăţiilor adică ne-a făcut părtaşi vieţii celei veşnice.
Aşadar, ca trineri, cred că ar trebui să medităm la câteva întrebări de genul: ce-i libertatea la care ne-am raportat până acum? Oare care drum e cel mai bun al libertinajului sau al libertăţii divine? şi nu în ultimul rând de ce să nu încercăm o îndreptare a vieţii noastre prin şi în Biserică.
Trăiţi ca oamenii liberi- spune Sfântul Apostol Petru– dar nu ca şi cum aţi avea libertatea drept acoperământ al răutăţii, ci ca robi ai lui Dumnezeu. (I Petru 2, 16)
„Numai relatia cu o Persoana suprema a Carei libertate nu poate fi amenintata imi asigura pe deplin libertatea”.
pr. Prof. Dumitru Stăniloae
Teolog ortodox mrd. Paul Krizner