Ne aflăm, într-o perioadă de pregătire spirituală pentru întâmpinarea marelui praznic al Naşterii Domnului
Postul acesta începe în 15 noiembrie şi ţine până în 24 decembrie, adică până la ajunul Crăciunului În acestă perioadă noi creştinii prin jertfa noastră proprie, prin renunţarea la unele mâncăruri şi pofte trupeşti, şi printr-un program liturgic mai aprofundat încercăm să ajungem la unirea reală cu Hristos în Sfânta zi a Naşterii Sale.
Spuneam că postul este o abţinere de la plăcerile trupeşti şi de la unele alimente dar dacă nu sunt încununate cu rugăciunea, postul se transformă într-o dietă sau regim alimentar, pierzându-şi semnificaţia spirituală şi se pare că tot mai mulţi oameni practică această dietă sub sigla sau egida postului.
Cine trebuie şi cine nu trebuie să ţină post? Este o întrebare poate nelalocul ei, dar dacă ţinem seama de tot felul de practici ale postului care nu sunt în rânduială cu biserica, suntem datori să spunem cine trebuie să ţină post şi cine nu. Postul este ţinut de tot creştinul care este sănătos cu excepţia sugarilor, copiilor până la şapte ani şi a bolnavilor, fiind scutiţi de post datorită medicaţiei care cere un alt ritm alimentar.
Cum să ţinem post? Lăsatul secului se face în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie. Postim de carne, ouă şi brânză. Lunea, Miercurea şi Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) şi fără vin. Marţea şi Joia se dezleagă la untdelemn şi vin. Sâmbetele şi duminicile ,până la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin şi peşte.
Dacă în zilele de Luni, Miercuri şi Vineri prăznuim un sfânt mare, însemnat în calendar cu o cruce neagră (†), mâncăm untdelemn şi bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu o cruce rosie (†), atunci dezlegăm şi la peşte. Marţea şi joia mâncăm peşte, untdelemn, fiind dezlegare şi la vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare cu polieleu, hramul sau sărbători cu rosu.
În ziua de Ajun se mănâncă numai seara şi anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, produse de patisserie simple sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Naşterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
Toate acestea trebuiesc împletite cu rugăciune şi astfel postul este jertfa cea mai de preţ pe care o poate oferi omul lui Dumnezeu pentru darul pe care l-am primit de la Creatorul lumii şi anume mîntuirea.
Postul, spuneam este un urcuş duhovnicesc spre desăvârşirea omului în Dumnezeu prin împărtăşirea cu Sfintele şi Preacuratele Taine adică, cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Sfinţi părinţi ai Bisericii vorbesc despre post ca despre o jertfă îndulcită a bunătăţii divine, de fapt când ţinem post să nu ne lăudăm că noi îl ţinem, ci prin ajutorul lui Dumnezeu îl ţinem.
Să avem nădejdea că acest Post al Naşterii Domnului ne va duce mai aproape de Dumnezeu şi ne va face mai buni mai îngăduitori, mai credincioşi şi mai deschişi şi iubitori unii faţă de alţii că doar aşa se înmulţeşte în lume dragoste şi doar aşa, curăţiţi de păcate şi de răutăţi să putem să ne unim real cu Hristos în frumoasa zi a Naşterii Sale.
Post cu folos!
Teolog ortodox mrd. Paul Krizner