LONDRA / 08:47, 11.11.2008
O bombă nucleară se află de 40 de ani sub gheţurile din nordul Groenlandei, după prăbuşirea, în 1968, a unui bombardier american B-52 care transporta patru proiectile.
Conform unor documente declasificate, obţinute în baza Freedom of Information Act, forţele americane nu au reuşit să localizeze bomba, în pofida operaţiunilor de căutare efectuate în zona bazei aeriene Thule, aflată în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul, a anunţat luni BBC.
Thule este cea mai nordică bază de care dispun forţele aeriene americane, fiind construită în timpul Războiului Rece, la începutul anilor ’50, şi făcând parte din reţeaua de sisteme radar a NORAD (sistemul de supraveghere a spaţiului aerian nord-american), care avea ca scop detectarea lansărilor de rachete sovietice.
La 21 ianuarie 1968, un bombardier B-52 s-a prăbuşit într-o zonă îngheţată situată la numai câţiva kilometri de baza Thule, dar anchetatorii nu au reuşit să localizeze decât trei dintre cele patru bombe nucleare aflate la bordul aparatului.
În luna aprilie a aceluiaşi an, forţele americane au abandonat operaţiunile de căutare a proiectilelor. Conform BBC, oficialii americani apreciază că radiaţiile emise de arma nucleară ar fi urmat să fie absorbite de masa de apă din zona unde a căzut bomba, eliminând astfel orice risc pentru mediu.
Atât prezenţa armelor nucleare în zona Groenlandei – teritoriu autonom care face parte din Danemarca -, cât şi operaţiunile de căutare a acestora au rămas secrete.
Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze informaţia, anterior declarând că toate cele patru bombe nucleare au fost distruse.