PARIS / 14:40, 22.10.2008
România se află pe locul 49 în clasamentul anual al libertăţii presei, la egalitate cu Polonia, Coreea de Sud şi Mauritius, potrivit raportului dat publicităţii miercuri şi disponibil pe site-ul organizaţiei Reporters Sans Frontieres.
Potrivit site-ului Reporters Sans Frontieres, indexul libertăţii presei pe plan internaţional a înregistrat foarte puţine schimbări anul acesta. Astfel, în clasament, în afară de Canada şi Noua Zeelandă, primele 20 de state cu presă liberă sunt toate europene.
Niciuna dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu s-a plasat mai jos de locul 60 în clasament.
Bulgaria s-a plasat pe locul 59 în top, deoarece nu a reuşit să ia măsuri ferme pentru combaterea corupţiei şi violenţelor cu origini în activităţile grupărilor mafiote sau politică.
Italia (locul 44) şi Spania (locul 36) au ocupat poziţii modeste în topul RSF din cauza climatului degradat, a violenţelor, ameninţărilor mafiote şi, în cazul Spaniei, a fricii impuse de gruparea separatistă bască ETA.
Franţa (locul 35) a înregistrat, în ultimii doi ani, un număr record de intervenţii ale poliţiei şi justiţiei legate de sursele jurnaliştilor, finalizate cu cinci percheziţii, două condamnări preliminare şi patru anchete.
Arestarea lui Guillaume Dasquié de la Geopolitique.com de către Directoratul de Supraveghere Teritorială (DST), serviciu de securitate francez, şi arestarea unui reporter al publicaţiei Auto Plus, acompaniate de percheziţii la domiciliu şi la birou, au arătat că nu întotdeauna confidenţialitatea surselor se bucură de o protecţie adecvată în Franţa.
Cea mai semnificativă evoluţie a fost înregistrată în zonele de la limita spaţiului fost sovietic, situaţia libertăţii presei degradându-se serios în Caucaz, unde două dintre cele trei state independente – Armenia (locul 102) şi Georgia (locul 120) – au traversat crize importante şi au fost obligate să introducă starea de urgenţă.
Numeroşi jurnalişti au fost victime ale războiului care a afectat Georgia.
Statele din Asia Centrală înregistrează în continuare o stare de îngrădire a libertăţii presei, Uzbekistan (locul 162) şi Turkmenistan (locul 171) figurând în cadrul ultimelor 20 de state din clasament, alături de Belarus (locul 154).
Pe de altă parte, situaţia din Rusia (locul 141), unde presa continuă să fie afectată de violenţe şi acţiuni de hărţuire, foarte puţine lucruri s-au schimbat vizavi de libertatea presei, după venirea la putere a lui Dmitri Medvedev.
Potrivit RSF, nu prosperitatea economică este cea care garantează libertatea presei, ci faptul că acţiunea statelor democrate vizavi de regimurile autoritare nu este eficientă.
Astfel, ultimele locuri din clasamentul RSF au fost ocupate de state cu acest tip de regim, cum ar fi Cuba, China, Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritrea.
„Lumea de după atentatele din 11 septembrie 2001 este acum clar copleşită. Destabilizate şi în defensivă, principalele democraţii ale lumii erodează treptat spaţiul tuturor tipurilor de libertate. Cele mai puternice dictaturi economice îşi impun autoritarismul, exploatând diviziunile comunităţii internaţionale şi efectele războaielor purtate în numele luptei împotriva terorismului. Tabuurile religioase şi politice au o mai mare importanţă de la an la an în ţările care evoluaseră anterior pe drumul către libertate„, menţionează raportul.