LONDRA / 15:52, 20.10.2008
Ministerul britanic al Apărării a dat publicităţii, luni, documente din arhiva oficială despre OZN-uri, printre care se numără şi declaraţia unui pilot de avion al companiei Alitalia.
Într-unul din cele 19 cazuri raportate între 1986 şi 1992 şi care au fost reţinute în dosarul Ministerului Apărării din Marea Britanie, o femeie susţinea, într-o scrisoare din martie 1990, că ea provenea dintr-o navă extraterestră care s-a prăbuşit pe teritoriul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Nava spaţială avea la bord doi bărbaţi de pe planeta Spectra, din jurul soarelui Zeta Tucanae, şi o femeie de pe planeta luptătoarelor, Amazon, din sistemul solar nelocuit Sirius. Eu eram acea femeie”, a declarat semnatara scrisorii.
Acest caz nu a fost investigat de oficialităţi, dar un altul a atras atenţia Ministerului britanic al Apărării: pe 21 aprilie 1991, comandantul unui avion al companiei Alitalia, care decolase de la Milano şi urma să aterizeze pe aeroportul britanic Heathrow, a văzut un obiect ciudat la doar câteva sute de metri în faţa aeronavei pe care o pilota.
„Am strigat imediat «Atenţie, atenţie !» către copilotul meu, dar şi el văzuse deja ceea ce văzusem eu”, a declarat pilotul Achille Zaghetti. La rândul lor, şi controlorii de trafic aerian au declarat că au observat pe radar un obiect neidentificat. Un băiat în vârstă de 14 ani a declarat că a văzut un fel de torpilă care a zburat pe lângă pământ, iar apoi s-a ridicat brusc către nori. În acelaşi moment, radarele captau imagini ale unui obiect care a fost catalogat drept „torpilă de croazieră”, dar pe 2 iulie 1991, Ministerul britanic al Apărării a concluzionat că nu era vorba despre o armă, ci despre „un obiect zburător neidentificat”, punând astfel capăt acestei anchete.
Săptămâna trecută, un specialist britanic a anunţat că a inventat un program pe computer care este capabil să intercepteze şi să traducă mesaje extraterestre, conform unui studiu publicat în revista New Scientist.
John Elliott de la Universitatea Metropolitan din Leeds consideră că noul software este capabil să descifreze structura limbajului extraterestru, făcându-se astfel primul pas în înţelegerea acestuia. Noul program va putea compara sunetele limbajului extraterestru cu cele din 60 de limbaje umane diferite. Elliott crede că orice limbaj extraterestru, chiar dacă este foarte diferit de orice limbă pământeană, prezintă anumite tipare, care pot fi înţelese şi care arată cât sunt de inteligente acele forme de viaţă.
Cercetările anterioare au demonstrat faptul că, în prezent, oamenii pot să determine dacă un semnal conţine un mesaj lingvistic, o imagine sau muzică. Softul creat de Elliott este capabil să detecteze semnalele care conţin cuvinte şi propoziţii.
Toate limbajele umane conţin anumiţi „termeni funcţionali” care împart frazele, precum conjuncţiile „dacă” şi „dar”. Conform opiniei lui Elliott, aceşti termeni, în orice limbă umană, sunt despărţiţi de până la nouă cuvinte sau caractere. Această limită a lungimii frazelor corespunde nivelului uman de cunoaştere şi se referă la cantitatea de informaţie pe care oamenii sunt capabili să o proceseze. Dacă extratereştrii sunt mult mai inteligenţi decât oamenii, atunci între cei doi „termeni funcţionali” se va afla o cantitate mai mare de informaţii, spune Elliott.
Totodată, noul software va putea să detecteze cuvinte importante din frază, precum substantivele şi verbele, precum şi să localizeze poziţia adjectivelor în fraze, deoarece acestea se află aproape întotdeauna lângă substantive.
Elliott admite că, pentru a traduce ceea ce spun extratereştrii, va fi, totuşi, nevoie de un anumit „ghid al codurilor”, dar lingvistul american Sheri Well-Jensen, de la Universitatea Bowling Green din Ohio, a lăudat această descoperire majoră, spunând că „trebuia să se înceapă de undeva” şi că este absolut convins că, în foarte puţin timp, oamenii vor putea înţelege limbajele extraterestre.