BUCUREŞTI / 14:24, 19.09.2008
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a fost pus oficial sub acuzare, vineri, demnitarul prezentându-se la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile, informează surse oficiale.
Urmărirea penală – potrivit articolului 200 din Codul de procedură penală (Cpp) – are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
Potrivit procedurii, acuzaţii sunt audiaţi de către procurori, care le aduc la cunoştinţă învinuirile, apoi sunt chestionaţi cu privire la faptele care formează obiectul dosarului penal. Ulterior, părţile vătămate, părţile civile sau părţile responsabile civilmente dau declaraţii în faţa anchetatorului, „declaraţii care pot servi la aflarea adevărului, numai în măsura în care sunt coroborate cu fapte sau împrejurări ce rezultă din ansamblul probelor existente în cauză”, potrivit articolului 75 Cpp.
În urma declanşării urmăririi penale faţă de un ministru, articolul 109 din Constituţie îi conferă şefului statului, Traian Băsescu, dreptul de a dispune suspendarea din funcţia de ministru a lui Paul Păcuraru.
„Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”, prevede articolul citat.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, ar fi fost înregistrat când l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, să intervină la directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexurilor Turceni şi Rovinari pentru ca societatea fiului său, Intratest, să obţină contracte.
Ministrul Păcuraru preciza că, într-o convorbire cu fiul său, liderul liberal din Gorj s-ar fi oferit să-l ajute pe acesta în legătură cu un contract. Fiul ministrului, Mihnea Păcuraru, ar fi refuzat politicos oferta, anunţându-l pe Morega că respectivul contract a fost câştigat deja la licitaţie. Păcuraru a refuzat să dezvăluie valoarea contractelor obţinute în Gorj de firma fiului său, precizând că singurii bani încasaţi au fost pentru „şcolarizarea a 45 de persoane”.
Potrivit lui Păcuraru, unele dintre cursurile atribuite prin licitaţii „absolut corecte” fiului său nici nu s-ar mai fi ţinut, fiind amânate din cauza suspiciunilor de corupţie.
În 24 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe şeful statului pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, pentru luare de mită în dosarul 239/P/2007.
Ulterior, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, procedura de cercetare a miniştrilor şi foştilor miniştri s-a modificat, în sensul că, dacă ei deţin şi funcţia de parlamentar, este necesar ca Parlamentul să-şi dea avizul.
Astfel, în cazul lui Păcuraru era nevoie de avizul Senatului.
În 26 august, Senatul a acceptat sesizarea DNA.