BUCUREŞTI / 14:51, 29.09.2008
Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca vor fi omagiaţi la Casa Română de la Paris, sâmbătă, în cadrul conferinţei „Destin românesc, destin francez”, susţinută de Doina Jela.
Conferinţa va avea loc la ora 17.00, la Sala de conferinţe a Misiunii Greco-Catolice Româneşti, la Casa Română din Paris.
În cadrul aceluiaşi eveniment va fi prezentat şi volumul „O sută de zile cu Monica Lovinescu„, apărut în iunie, la editura Vremea.
Prin intermediul ultimelor interviuri, fotografiilor inedite, scrisorilor, evocărilor şi al unor pagini din jurnalul propriu, Doina Jela realizează un portret plin de adevăr şi autenticitate al unei personalităţi devenite simbolul rezistenţei româneşti la comunism.
Volumul va fi lansat oficial, luni şi miercuri, la Cluj, respectiv Timişoara.
Monica Lovinescu, jurnalist, critic literar şi cunoscut comentator de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu, născută la 19 noiembrie 1923, şi-a început studiile primare în particular, fiind apoi înscrisă (1934-1942) la Liceul Notre Dame de Sion, unde susţine şi bacalaureatul, în 1942.
Se înscrie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde obţine licenţa în 1946. În 1947, pleacă la Paris cu o bursă a guvernului francez. În primele zile ale lui 1948, cere azil politic în Franţa.
La început, face parte din tinere companii literare şi semnează regia unor piese de avangardă. Situaţia din ţară îi reţine apoi atenţia integral. Colaborează cu articole şi studii despre literatura română şi despre ideologia comunistă, în numeroase publicaţii: East Europe, Kontinent, Preuves, L’Alternative, Les Cahiers de L’Est, Temoignages, La France Catholique etc.
Semnează capitolul despre teatrul românesc în Histoire du Spectacle (Encyclopedie de la Pleiade, Gallimard). Traduce câteva cărţi din româneşte, sub pseudonimele Monique Saint-Come sau Claude Pascal.
Colaborează şi la revistele din limba română din exil: Luceafărul, Caiete de dor, Fiinţa românească, Ethos, Contrapunct, Dialog, Agora etc. Din 1951 până în 1975 ţine emisiuni literare şi muzicale la Radioteleviziunea Franceză.
Îşi începe colaborarea la Europa Liberă în 1962. Din 1967, emisiunile de mare ecou sunt „Teze şi antiteze la Paris” şi „Actualitatea culturală românească„.
Monica Lovinescu devine, astfel, alături de Virgil Ierunca, una dintre vocile cele mai autorizate ale criticii literare româneşti, bucurându-se de o enormă influenţă în mediile intelectuale din ţară.
Virgil Ierunca, soţul Monicăi Lovinescu, care a murit în septembrie 2006, la Paris, a fost unul dintre intelectualii români de marcă din exil, una dintre cele mai cunoscute voci ale postului Radio Europa Liberă în timpul comunismului.
Monica Lovinescu a murit pe 20 aprilie 2008, la Paris. Guvernul român a înfiinţat bursa Ierunca-Lovinescu, urmând ca Ministerul de Externe să acorde burse unor tineri care vor locui în Casa de la Paris, donată statului român de cuplul de intelectuali.