NEW YORK / 10:00, 17.09.2008
Rezerva Federală americană (Fed) va împrumuta American International Group (AIG) cu până la 85 de miliarde de dolari pentru doi ani, în schimbul preluării unei participaţii de 79,9% la asigurător, finanţarea de urgenţă având scopul de a evita intrarea grupului în faliment.
Autorităţile americane au refuzat în urmă cu doar două zile să ajute a patra mare bancă de investiţii din SUA, Lehman Brothers, să evite intrarea în faliment, în pofida presiunilor exercitate de şefii marilor companii de pe Wall Street.
„În circumstanţele actuale, o eventuală prăbuşire a AIG ar putea intensifica fragilitatea pieţei financiare şi ar conduce la majorarea semnificativă a costurilor creditării, precum şi la înrăutăţirea bunăstării gospodăriilor şi a performanţelor economice”, potrivit unui comunicat al Fed.
AIG va plăti o dobândă cu 8,5 puncte procentuale mai mare decât Libor (rata dobânzii pentru împrumuturi interbancare la Londra), cu scadenţă la trei luni, în prezent acest lucru semnificând o rată de circa 11,4%.
Nivelul ridicat al dobânzii reprezintă un stimulent puternic pentru ca AIG să demareze un program de vânzare a mai multor active, care să-i permită rambursarea rapidă a creditului.
„AIG interacţionează cu atât de mulţi oameni şi afectează atât de multe companii din întreaga lume. Această măsură este o uşurare imensă pentru multe segmente ale pieţelor financiare„, a afirmat Daniel Fuss, manager al unui portofoliu de obligaţiuni evaluat la peste 100 de miliarde de dolari la Loomis, Sayles & Co din Boston.
Informaţiile iniţiale privind ajutorul acordat AIG a ajutat la revenirea pe creştere a burselor din SUA, la avansul pieţelor de capital japoneze şi la aprecierea dolarului.
Bursele din SUA au înregistrat, luni, cel mai mare declin zilnic de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, în contextul speculaţiilor privind situaţia AIG, intensificate după ce Lehman Brothers a cerut protecţie sub legea falimentului.
Măsura luată pentru salvarea AIG are loc după ce guvernul american a preluat, la data de 7 septembrie, controlul asupra companiilor de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, lideri pe piaţa americană de profil, pentru a sprijini sectorul rezidenţial şi de a tempera turbulenţele din pieţele financiare.
Eforturile SUA de a stabiliza sistemul financiar şi piaţa locuinţelor au costat circa 700 de miliarde de dolari, dar autorităţile ar putea primi fondurile înapoi dacă preţul activelor nu va continua să scadă.
Managementul AIG va fi înlocuit, măsura incluzându-l şi pe directorul general al asigurătorului, Robert Willumstad, care a ocupat această funcţie pentru doar trei luni.
AIG a înregistrat pierderi de 18 miliarde de dolari în ultimele trei trimestre.
Acţiunile AIG au scăzut în cadrul tranzacţiilor electronice de după închiderea bursei cu 31%, la 2,6 dolari pe unitate, după ce au pierdut 79% din valoare în precedentele trei şedinţe bursiere