Iniţiativa are darul să uşureze munca autorităţilor „de a-i trimite acasă pe cei care nu au dreptul să rămână în Italia”, susţine ministrul de interne Roberto Maroni
Autorităţile italiene ar putea trimite curând forţe de ordine în taberele de nomazi, pentru a lua amprentele digitale ale adulţilor, dar şi ale copiilor.
Măsura, extrem de dubioasă sub aspectul legilor privind discriminarea, a fost prezentată de oficialul italian drept un „recensământ” şi nu o „fişare etnică”.
Potrivit lui Maroni, decizia ar ajuta la identificarea copiiilor care sunt obligaţi de familie să cerşească. El a adăugat că părinţii care se fac responsabili de exploatarea copiilor lor „vor decădea din drepturile părinteşti”.
Ministrul italian, membru al partidului populist şi xenofob Liga Nordului, a subliniat că „nu va fi vorba de o înregistrare pe criterii etnice, ci de o garanţie suplimentară pentru protecţia drepturilor copiilor”.
Mai mult, iniţiativa va uşura munca autorităţilor „de a-i trimite acasă pe cei care nu au dreptul să rămână în Italia”. Decizia de a lua „amprentele digitale ale copiilor, ca şi cum ar fi criminali” a fost aspru criticată de liderii politici italieni din opoziţie.
Expulzările, pe placul lui Berlusconi
Cabinetul Berlusconi a adoptat recent o serie de măsuri, printre care introducerea imigraţiei ilegale în Codul Penal, ca infracţiune, şi „facilitarea” expulzărilor, care vizează în special imigranţii români. Executivul a decis şi ca imigranţii să aibă un venit minim obţinut legal şi o locuinţă decentă pentru a putea rămâne în Peninsulă.
Părinţii prinşi cu copiii la cerşit vor fi …
Legea europeană a imigraţiei, criticată în toată lumea
Statele membre ale Grupului de la Rio au criticat dur noua lege europeană privind imigraţia, pe care o consideră „xenofobă”. Aceasta prevede o detenţie maximă de 18 luni înainte de expulzare, ca şi interdicţia de a reveni, timp de cinci ani, pe teritoriul de unde imigranţii au fost expulzaţi.
În replică, preşedintele venezuelean Hugo Chavez a ameninţat cu suspendarea livrărilor de petrol în Europa. Din Grupul de la Rio fac parte 21 de state din America latină şi Caraibe.
Nu va fi vorba de o înregistrare pe criterii etnice, ci de o garanţie suplimentară pentru protecţia drepturilor copiilor
Roberto Maroni, ministrul italian de interne