O moarte la fiecare 15 secunde. Sase mii pe zi. Munca ucide mai multi oameni decat razboaiele”, spunea Ahmed Khalef, specialist ILO, medicina ocupationala. Aproape 270 de milioane de accidente de munca se inregistreaza anual in lume, dintre care 350.000 mortale, arata statisticile internationale.
Pentru Romania, statisticile indica un numar de 4.300 de accident la locul de munca, dintre care 344 sunt fatale, informeaza Inspectia Muncii (IM). Domeniile de activitate in care s-au produs cele mai multe accidente au fost constructiile (15%) si extractia si prepararea carbunelui (6,5%). Potrivit Adevarul, doua treimi din accidentati aveau o vechime la locul de munca cuprinsa intre unu si cinci ani.
Totusi, statisticile sunt incomplete si nu prezinta situatia reala in privinta efectelor asupra sanatatii lucratorilor, a conditiilor inadecvate de lucru, deoarece nu cuprind decesele cauzate de bolile profesionale, cele create de expunerea la substante toxice, ale caror efecte se vad in timp, de multe ori dupa ce lucratorii in cauza se pensioneaza, precizeaza Curentul.
28 Aprilie este Ziua Internationala a Comemorarii lucratorilor care au suferit accidentari sau au decedat la locul de munca. Aceasta zi isi are originile in Canada, unde miscarea sindicala a determinat guvernul sa proclame, in 1989, ziua de de 28 aprilie „zi de doliu national”.
Din 1996, 28 aprilie a devenit „zi internationala” in cadrul Natiunilor Unite, iar in 2005 aceasta zi a fost oficial adoptata de Adunarea Generala a ONU. Conform unui raport comun al Organizatiei Internationale a Muncii si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile profesionale ar fi, doar ele, cauza a mai bine de 1,7 milioane de decese anual. Tot dupa aceste estimari, cel putin 268 de milioane de accidente de munca non-letale au loc in fiecare an. Mai mult de jumatate din 350.000 de decese survenite la locul de munca se produc in sectorul agricol, informeaza Ziua. Celelalte sectoare de mare risc sunt extractia miniera, constructiile si pescuitul comercial. Mortii, leziunile si maladiile antreneaza un cost echivalent cu patru procente din PIB-ul mondial (1.251 miliarde dolari) atribuite, intre altele, absentei din campul muncii, tratamentelor medicale, indemnizatiilor pentru incapacitate si compensatiilor acordate supravietuitorilor.
In fiecare an, 12.000 de copiii isi pierd viata la munca; substantele toxice ucid peste 340.000 de lucratori pe an, in timp ce numai azbestul face in jur de 100.000 de victime anual.