Dosarul „Mătuşa Tamara”, în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupţie, va fi trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru refacerea urmăririi penale, relatează Rompres.
Completul de nouă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, luni seara, recursul DNA la decizia Secţiei penale a ÎCCJ potrivit căreia dosarul „Mătuşa Tamara” să fie restituit procurorilor DNA.
ÎCCJ a decis, pe 30 octombrie, trimiterea la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, a dosarului „Mătuşa Tamara”, în care Adrian Năstase este acuzat, alături de fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu, de fapte de corupţie.
La termenul din 24 octombrie, avocaţii lui Adrian Năstase au invocat aceleaşi excepţii ca şi în dosarul „Zambaccian”, respectiv excepţiile de nulitate a actului de sesizare a instanţei şi a urmăririi penale.
Conform avocaţilor, decizia Curţii Constituţionale din 5 iulie afectează şi dosarul în care Năstase este acuzat de dare de mită, numit şi dosarul „Mătuşa Tamara”.
Curtea Constituţională a admis, pe 5 iulie, excepţia de neconstituţionalitate cu privire la răspunderea ministerială, ridicată de avocatul soţilor Năstase în procesul ”Zambaccian”, constatând că dispoziţiile art. 24, alin. 2 şi 3 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale statuează egalitatea de tratament între foştii şi actualii miniştri. Astfel, pentru efectuarea actelor de urmărire penală pentru infracţiuni comise pe timpul mandatului de foşti miniştri, procurorii au nevoie de avizul Preşedinţiei.
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în această cauză, Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, iar Ioan Melinescu de săvârşirea infracţiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii