Documentul ar urma să fixeze cadrul de cooperare pe termen lung, înainte de schimbările de gardă de la Kremlin şi Casa Albă
Administraţia Bush încearcă să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să semneze un acord pe termen lung privind relaţiile Moscova – Washington. Bush a făcut apel către Putin într-o scrisoare care i-a fost înmânată acestuia de Condoleezza Rice şi Robert Gates, în timpul recentei vizite la Moscova, scrie „Financial Times”.
Cei doi preşedinţi ar putea discuta şi faţă în faţă această problemă. Oficialii americani spun că Putin a dat de înţeles că ar dori să aibă o întrevedere cu Bush înainte de încheierea mandatului său, în mai. Reprezentanţii administraţiei Bush susţin că John McCain, Hillary Clinton şi Barack Obama – toţi critici ai Rusiei în campaniile electorale – ar fi parteneri de negociere mai puţin confortabili pentru Moscova, în comparaţie cu actualul preşedinte.
Propunerea SUA ar urma să asigure un cadru de cooperare cu Rusia în diferite sectoare. Cea mai controversată problemă este planul SUA de a construi un scut antirachetă în Polonia şi Cehia. Oficialii americani sunt îngrijoraţi că această controversă, la care se adaugă opoziţia Rusiei faţă de apropierea de NATO a Ucrainei şi Georgiei, ar putea crea probleme la summitul NATO ce va avea loc la Bucureşti săptămâna viitoare.
Cultivarea încrederii reciproce
Condoleezza Rice şi Robert Gates au înmânat oficialilor ruşi un „Memorandum de înţelegere” de şase pagini ce conţine o declaraţie a valorilor comune, inclusiv democraţia, dar şi o referire la parteneriatul Rusia – NATO – SUA.
Cei doi oficiali americani i-au mai înmânat lui Putin şi un document detaliat de „cultivare a încrederii reciproce” privind apărarea antirachetă, ce cuprinde idei precum acreditarea reciprocă a oficialilor la diferite facilităţi militare, inclusiv ofiţeri ruşi la bazele din SUA sau la cele din Cehia şi Polonia, cu acordul celor două ţări. SUA au făcut oferta de a consulta Moscova privind orice viitoare creştere a numărului de interceptoare la bazele din Cehia şi Polonia.
Oficialii ruşi spun că aceste concesii ale americanilor au reuşit întrucâtva să aplaneze temerile Moscovei, dar un politician de marcă apropiat Kremlinului a declarat pentru „Financial Times” că ele nu sunt suficiente. „Este nevoie de o nouă formă de securitate ruso-americano-europeană, un sistem comun”, a spus sursa.
SUA au fost de acord cu solicitarea Rusiei de a lucra la înlocuirea Tratatului de Reducere a Armelor Strategice, care expiră în 2009.