Cercetatorul britanic Adrian Furnham sustine ca diferentele de inteligenta dintre barbati si femei nu sint reale, ci apar doar din cauza unei perceptii deformate.
A intrat in gindirea comuna faptul ca barbatii sint, in medie, mai inteligenti decit femeile. Cele peste 30 de studii ale doctorului in psihologie de la Universitatea College London arata insa ca aceasta este doar o prejudecata care este impartasita, din pacate, si de barbati, si de femei. Ambele genuri supraestimeaza inteligenta barbatilor si o subestimeaza pe cea a femeilor.
Intr-un interviu acordat publicatiei „Newsweek“, Furnham spune ca, in general, barbatii obtin rezultate mai bune in domenii precum orientarea in spatiu, iar femeile au o inteligenta emotionala mai dezvoltata si mai bune abilitati lingvistice.
Ceea ce-l preocupa cu adevarat pe Furnham nu este compararea inteligentei in functie de gen, ci diferentele de perceptie asupra inteligentei propriului sex si a celui opus.
„Cu siguranta, orgoliul masculin nu este doar un mit. Este ceea ce numim hybrisul masculin si efectul de umilinta feminin. Femeile au tendinta sa-si subestimeze cu cinci puncte coeficientul de inteligenta, in timp ce barbatii si-l supraestimeaza cu cinci puncte. Aceasta presupusa diferenta de zece puncte nu este reala, tine doar de o perceptie deformata asupra acestui aspect“, explica profesorul.
Desi barbatii si femeile au, in medie, acelasi nivel de inteligenta, in virful si la baza curbei de inteligenta se afla barbatii. „Acest lucru este vizibil in mediul universitar, unde barbatii sint fie printre cei mai buni, fie printre cei mai slabi studenti, in timp ce media este predominant feminina“, a completat Furnham.