Primarul a menționat și câteva argumente cu care Aradul se înscrie în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europanpă în 2021.
Dacă vom câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană, europenii vor descoperi nu doar o cultură locală, ci vor descoperi relaţiile lor din anumite secole în interiorul Europei Centrale, în interiorul Aradului.
Primarul Aradului a explicat că până la sfârşitul anului 2014 trebuie depusă candidatura pentru titlul din 2021. În zece luni de la invitaţia de depunere a candidaturilor trebuie trimise răspunsurile privind invitaţia de depunere.
La sfârşitul anului 2015 are loc reuniunea comitetului pentru o selecţie în statul în cauză, format din 13 experţi, iar după alte 9 luni va avea loc reuniunea pentru selecţia finală în statele membre. La sfârşitul anului 2016, este programată notificarea candidaturii unui oraş, care va fi transmisă instituţiilor europene, iar după 3 luni de la această notificare se va emite avizul Parlamentului European privind candidatura respectivă.
Ultima etapă este desemnarea capitalei culturale europene de către Consiliul de Ministri al UE.
Titlul de Capitală Culturală Europeană a fost conceput pentru a sprijini apropierea între popoarele Europei. Aceasta a fost ideea care a stat la baza lansării lui, în iunie 1985, de către Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene.
Datorită numărului mare de vizitatori care i-a atras, titlul a câştigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa şi are un impact cultural şi socio-economic remarcabil. Începând cu 1985, peste 35 de oraşe au fost desemnate capitale culturale europene, de la Stockholm la Genova, de la Atena la Glasgow şi de la Cracovia la Porto.
În 2007, oraşul Sibiu din România a fost declarat Capitală Culturală Europeană.