Ministerul Sănătăţii va demara, săptămâna viitoare, procesul de evaluare a spitalelor private care vor să aibă contract cu casa de asigurări de sănătate, în scopul clasificării, până acum fiind mai multe cereri în acest sens, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul Cseke Attila.
Conform legislaţiei în vigoare, până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare de stat, dar şi private care vor să primescă bani publici trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.
„Am primit deja cereri în acest sens. Criteriile de evaluare sunt aceleşi pentru spitalele publice şi private. Totodată, termenul limită este acelaşi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Cererea unităţilor sanitare trebuia însoţită de o fişă de autoevaluare de a cărei corectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante. Pe baza documentelor transmise de către unităţile sanitare private, Ministerul Sănătăţii va aproba categoria în care spitalul va fi clasificat.
„Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe niveluri de competenţă şi performanţă. O unitate sanitară cu un grad inferior poate face cerere pentru trecerea într-o categoriee superioară dacă a îmbunătăţit activitatea şi a obţinut performanţe”, a mai spus ministrul.
El a precizat că acest proces de clasificare este în dinamică, în timp putând fi aduse modificări în funcţie de rezultatele activităţii spitalelor, de performanţe şi de comasări.
Până joi, 80 la sută dintre spitalele publice au fost clasificate.
Ministerul Sănătăţii a propus clasificarea spitalelor în cinci categorii.
Spitalele de categoria V, cu nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative.
Spitalele de categoria IV, cu nivel de competenţă bazal, sunt cele care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Spitalele de categoria III, cu nivel de competenţă mediu, sunt unităţile care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.
Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, sunt cele care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.
Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt, sunt cele care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.
Sursa: Mediafax
Noutati
-
Cata prostie incape intr-un papuc? | 11 ian. 2009
-
Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie | 28 nov. 2008
-
County investigates first locally acquired dengue case in Escondido – FOX 5 San Diego | 07 oct. 2024
-
‘Ridiculous and just plain false’: FEMA administrator knocks Trump’s Hurricane Helene recovery claims – USA TODAY | 07 oct. 2024
-
Taylor Swift attending Travis Kelce’s Chiefs game vs. Saints after missing last two – New York Post | 07 oct. 2024
-
Stock market’s soft-landing rally faces crucial CPI inflation test. – MarketWatch | 07 oct. 2024
-
Tony Fadell-backed Plumerai brings on-device AI to home security cameras – TechCrunch | 07 oct. 2024
-
Your iPhone 16 may get its first Apple Intelligence features later this month – The Verge | 07 oct. 2024