Cele mai vechi rămăşiţe ale unui Homo sapiens, datând din urmă cu aproximativ 400.000 de ani, au fost descoperite în Israel, a anunţat Avi Gopher, coordonatorul echipei de specialişti de la Institutul de studii arheologice din cadrul Universităţii din Tel-Aviv.
„Am descoperit, într-o peşteră situată la est de Tel-Aviv, opt dinţi care ar putea constitui cele mai vechi urme de Homo sapiens găsite până în prezent”, a declarat Gopher.
„Analiza stalactitelor şi stalagmitelor, cât şi cea a altor materiale descoperite în peşteră indică faptul că locul a început să fie utilizat în urmă cu circa 400.000 de ani”, a explicat arheologul.
„Dinţii descoperiţi în peştera Qessem erau împrăştiaţi prin diversele straturi ale cavernei, unii fiind vechi de 200.000 de ani, alţii, de 400.000 de ani”, a adăugat Gopher.
Până la această descoperire se stabilise că cele mai vechi urme de Homo sapiens erau unele găsite în Africa de est şi datau din urmă cu 200.000 de ani sau puţin mai recent, a subliniat specialistul.
Gopher a precizat că un prim dinte a fost descoperit în peştera Qessem în 2006, însă colegii săi au preferat să continue săpăturile pentru a găsi şi alte urme, dar şi pentru a face o serie de analize pentru stabilirea vechimii lor, înainte de a face publică descoperirea.
„Săpăturile continuă în această peşteră. Cercetătorii speră să găsească şi alte urme care le vor permite să înţeleagă mai bine evoluţia umanităţii şi apariţia omului modern”, a indicat într-un comunicat Universitatea din Tel-Aviv.