Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri seară, la TVR, că soluţia Guvernului privind indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copilului este bună, pentru că previne deprofesionalizarea şi împacă toate opţiunile posibile.
Băsescu: Soluţia privind indemnizaţia şi concediul pentru mame este bună, împacă toate opţiunile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Băsescu a menţionat că soluţia Guvernului este una bună.
„În primul rând, are o variantă dinamică, cea care iniţial a fost prevăzută de Guvern, adică poţi să stai acasă doi ani în următoarele condiţii: indemnizaţie, în primul an, de la 600 minimum până la 3.400 de lei şi nimic începând din luna a 13-a, altfel spus, concediu fără plată. În acelaşi timp, această variantă dinamică spune că dacă în primele 12 luni mama decide să meargă să-şi reia activitatea, mai primeşte până la sfârşitul celor 24 de luni 500 de lei adiţional la salariul pe care îl primeşte”, a adăugat preşedintele, apreciind că este vorba despre „o variantă care stimulează întoarcerea în câmpul muncii a mamei şi previne deprofesionalizarea”.
Băsescu a mai spus că statul nu este în totalitate responsabil pentru copil şi că şi mama are partea ei de responsabilităţi.
„Responsabilitatea este împărţită. Până la urmă, nu este statul responsabil total pentru copil. Şi mama are responsabilităţile ei şi în acelaşi timp rămâne şi cu responsabilităţi sociale importante, acelea de a se întoarce în câmpul muncii”, a spus şeful statului.
Pe de altă parte, el a explicat că există şi „varianta statică” ce presupune un concediu de 24 de luni cu o indemnizaţie în funcţie de venitul din ultimul an, care variază între 600 şi 1.200 de lei.
„Cred că au fost împăcate toate opţiunile. Iar mamele vor putea opta”, a spus preşedintele.
„În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai are femei, are mămici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi. Sunt femei care trebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţi vedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decât cea statică”, a susţinut Băsescu.
Preşedintele a spus că soţia sa a stat acasă trei luni după ce a născut, în cazul ambilor copii.
În ceea ce priveşte economiile făcute prin această măsură, preşedintele a spus că va fi voba despre 100 de milioane de lei în 2011 şi de 500 de milioane de lei în 2012.
Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.
Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.
Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.
Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care optează pentru concediu de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 lei.
„Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni”, a spus Boc.
Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.
Despre afirmaţiile lui Geoană privind vizita la Vîntu: Un om care are multă mizerie în spate
„Acum aveţi explicaţia de ce nu l-am desemnat să primească onorul Armatei de Ziua Naţională! Este un om care are multă mizerie în spatele lui (…) Până şi la un an după ce a pierdut penibil alegerile, continuă să mintă”, a declarat preşedintele.
Coaliţia a luat măsurile care trebuiau în an de criză, va rezista până în 2012, îi admir
„Eu îi admir pe oamenii din coaliţie pentru câtă răbdare au să o menţină„, a spus Băsescu la TVR.
Preşedintele a apreciat că cei din coaliţie au luat măsurile care trebuiau luate într-un an de criză, menţionând că este vorba de 11 măsuri.
El a declarat, răspunzând unei întrebări, că este de părere că actuala coaliţie va rezista până în 2012, pentru că s-a dovedit a fi solidă.
Se vor desfiinţa 200 de spitale; acestea ar putea fi transformate în azile şi creşe
„Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, fără dotare, în care omul nu are nicio şansă aproape. I se dă doar primul ajutor oricum, acum şi este trimis la Bucureşti cu o salvare. Începe acest proces de închidere a spitalelor i de transformare a lor, ca primă soluţie, în azile pentru bătrâni şi în creşe, în funcţie de nevoile sociale ale zonei”, a explicat preşedintele.
Elicoptere ale armatei vor deveni sanitare, nu vor mai sta numai gata de război
„Anul acesta s-au transferat spitalele la administraţiile locale. Anul viitor se începe procesul de închidere a spitalelor neperformante, care nu pot asigura asistenţă medicală corespunzătoare. Odată cu acest proces, cadrele medicale, medicii merg în spitalele care rămân deschise, pentru că este un deficit de medici, de asistente medicale”, a spus Băsescu.
Întrebat dacă vor exista de exemplu elicoptere care să poată transporta pacienţii, preşedintele a spus: „Iată discuţia de la coaliţie şi cu MApN-ul. SMURD şi Ministerul de interne au deja acum o capacitate destul de mare. Se vor mai achiziţiona elicoptere care vor fi utilizate pentru acest scop din Facilitatea Schengen. Ne-au mai rămas nişte bani la dispoziţie”.
„Şi de asemenea, Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor şi la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a înlesni intervenţia rapidă legată de bolnavi. Deci armata îş va dezvolta propriul ei zbor”, a explicat preşedintele.
Despre decizia Comisiei juridice în cazul Ridzi: Inadmisibilă, plenul să fie mai înţelept
Băsescu a spus, la TVR, că decizia este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, pentru că nu poţi critica faptul că Parlamentul îl protejează pe Adrian Năstase şi, în acelaşi timp, să nu permiţi anchetarea unui fost ministru din propria tabără.
Preşedintele a spus că poate înţelege faptul că cei din PDL au avut slăbiciunea de a pleca, în luarea deciziei, de la situaţia grea de sănătate în care se află Ridzi.
Cu toate acestea, potrivit preşedintelui, decizia este inadmisibilă. El a menţionat că speră că plenul va fi mai înţelept.
„Nu le scuz acţiunea„, a spus Băsescu.
Nu cred că Mircea Geoană trebuie schimbat de la şefia Senatului
Întrebat ce crede despre faptul că declaraţiile făcute (pe tema vizitei la Sorin Ovidiu Vântu şi criticile la adresa lui Victor Ponta – n.r.) l-ar putea costa pe Mircea Geoană funcţia de preşedinte al Senatului, şeful statului a spus: „Eu nu cred că Mircea Geoană trebuie schimbat„.
„Trebuie să avem stabilitate în funcţionarea instituţiilor. A fost desemnat, este ales de cameră, este un regulament al camerei”, a spus preşedintele.
Dacă nu revine cu fapte la ce spunea despre anticorupţie, PDL nu va mai fi partid important
„Dacă nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie, PDL-ul îşi diminuează şansele de a mai fi partid important pe eşicherul politic. Sunt convins că va recupera în 2011 şi 2012 ceea ce a pierdut ca urmare a măsurilor anticriză. Dar dacă nu va reveni şi la discurs, şi la acţiune anticorupţie în interiorul său, nu va reatinge cifrele la care ar merita să revină, pentru că este partidul care şi-a asumat tractarea acestei ţări prin criză şi va avea succes – ţara a evitat derapajul, va începe să crească”, a spus şeful statului la TVR.
În ianuarie discutăm cu o delegaţie din Kazahstan despre eşalonarea creanţei Rompetrol
Şeful statului a spus că i-a propus preşedintelui din Kazahstan, recent, eşalonarea pe 2-3 ani a plăţilor, în sume şi termene fixe, înţelegând că Rompetrol este în dificultate în prezent din cauza crizei.
Băsescu a menţionat că Nursultan Nazarbaev a răspuns că în ianuare va fi trimisă la Bucureşti o comisie pentru a discuta eşalonarea. „În ianuarie va fi trimisă o comisie pentru a discuta eşalonarea şi asigurarea că Kaz Munai Gaz îşi va onora obligaţiile fără să încerce să meargă pe metodele pe care şi acum văd că domnul Patriciu încearcă să le promoveze”, a spus Băsescu.
El a insistat pe subiectul datoriilor pe care statul român trebuie să le încaseze. „Nu-mi datorează nimic (Patriciu, n.r.). Să vină avocaţii. Aici discutăm de 580 de milioane de dolari pe care statul român trebuia să îi încaseze şi nu discutăm de valoarea acţiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi plătiţi şi în acţiuni, dacă aşa hotărâm, dar trebuie să acopere valoarea de 580 de milioane de dolari la data returnării”, a spus Băsescu.
Calculatorul lui Ridzi a fost de mult investigat, dar trebuie la dosar documente legale
Preşedintele a făcut aceste declaraţii în contextul unei referiri la Monica Ridzi: „Am ţinut foarte mult la Monica Ridzi, ca tânăr care a evoluat în PDL”.
Traian Băsescu a adăugat însă că nimic nu justifică lipsa unui vot pentru a extinde ancheta penală în acest caz.
Preşedintele a spus că a perceput votul din Comisia juridică a Camerei ca pe „o dovadă că «Nu lăsăm un om bolnav la ananghie»”.
„Anul trecut au votat foarte prompt trimiterea în faţa procurorilor a Monicăi Ridzi. Acum procurorii au mai cerut extinderea anchetei pe sistemul informatic. Deci se ia calculatorul ca să vadă ce a fost în el. Cât de ridicolă poate fi atitudinea asta…adică «o apărăm pe Monica Ridzi că nu le dăm voie procurorilor să ia calculatorul». Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu cred că acel calculator a fost demult investigat dar trebuie puse în dosar documente legale. Dacă n-a fost investigat este o prostie că n-au avizat extinderea anchetei şi asupra mijloacelor IT”, a spus preşedintele.
Sunt optimist legat de evoluţiile viitoare ale României
„Sunt optimist legat de evoluţiile viitoare ale României„, a spus preşedintele la TVR.
El a adăugat că România are bani europeni la dispoziţie pentru dezvoltare şi că vor fi găsite resursele necesare pentru acoperirea deficitului bugetar.
„Avem bani cu care să ne dezvoltăm – bani europeni. Vom găsi resurse cu care să ne acoperim deficitul bugetar. Nu e bine că încă mai împrumutăm pentru consum, va trebui şi la anul să plătim şi din împrumuturi şi pensiile şi salariile şi ajutoarele sociale. Dar România este pe un drum de ieşire din criză şi nu vom ajunge ca ţările pe care le vedem deja intrate în derapaj şi vom mai vedea şi altele”, a spus el.